Головна | Статті | З чим росія підійшла до річниці «спецоперації»

З чим росія підійшла до річниці «спецоперації»

З чим росія підійшла до річниці «спецоперації»

Напередодні річниці початку російської агресії її «досягнення» залишаються в центрі уваги російських, українських та західних лідерів. 

Захід

За кілька місяців до 24 лютого 2022 року американські та британські спецслужби й дипломати публічно говорили про плани кремля щодо вторгнення. Враховуючи домінування військово-морського флоту росії у Чорному морі та майже 175 тис. військовослужбовців, зосереджених у регіонах вздовж українського кордону, очікувалось, що за кілька днів російські війська захоплять Київ і повалять українську владу. Результати таких прогнозів добре відомі — спроби росії швидко захопити Київ з півночі не вдалися, на півдні росія досягла більшого успіху, захопивши Херсон, а після виснажливих довгих боїв — Маріуполь. До весни російські підрозділи відступали з північних районів і передислокувалися для нових операцій на Сході України. Основним підсумком річниці війни для Заходу стало розуміння того, що оцінка спроможності російської армії виявилася кардинально перебільшеною. І навпаки, песимістичний прогноз стосовно України не підтвердився, а Захід був приємно здивований тим, наскільки добре діяли українці. Особливо зовнішніх спостерігачів вразили блискавичний контрнаступ ЗСУ у Харківській області на північному сході і тиск на російські війська в Херсонській області на півдні, коли вони відступили за оборонний бар’єр Дніпра. Успішні події на фронті обумовили високий рівень підтримки України як на політичному, так і військово-технічному рівнях, що підкреслив нещодавній візит президента США до Києва.

Росія

Як виявилося, європейські та американські аналітики не були єдиними, хто помилився щодо перспектив широкомасштабного вторгнення росії в Україну. Подальший хід подій підтвердив, що російська розвідка та аналітики теж помилилися. Так, Федеральна служба безпеки (головний орган внутрішньої безпеки росії, який відповідав за аналіз внутрішньої політики України) напередодні наступу надавала путіну надзвичайно оптимістичні оцінки щодо «96 годин», за які росіяни можуть захопити Київ та домогтися  капітуляції уряду Зеленського. Коли через місяць після початку агресії прогнози виявилися хибними, реакція путіна була настільки жорсткою, що  директор департаменту та його заступник потрапили під слідство і були поміщені під арешт. У річницю повномасштабного вторгнення, 24 лютого, росіяни можуть здійснити спробу реваншу, використавши для нового удару по Україні залишки ракет і мобілізованих для контрнаступу на Бахмутському, Авдіївському, Лиманському напрямках фронту. Спроби росії залякати громадян України загрозою масованих обстрілів напередодні річниці широкомасштабного вторгнення не дадуть результатів, адже наші сили протиповітряної оборони завдяки допомозі партнерів потужніші, ніж будь-коли.

Україна

Наскільки ж сама Україна знала про наміри росії? Точна інформація про це, звісно, відсутня і буде оприлюднена тільки після перемоги. Але західні експерти вважають, що українська розвідка мала досить достовірну розвідувальну інформацію щодо дійсного стану та намірів російської армії.

І коли 24 лютого 2022 року росія атакувала Україну по всій довжині спільного кордону, опір ЗСУ виявився ефективним з точки зору військової стратегії. Це дозволило на початку квітня змусити російські підрозділи залишити території Київської, Чернігівської та Сумської областей, а у вересні внаслідок контрнаступу звільнити майже всю окуповану до того частину Харківщини. Саме успіх у київській стратегічній операції можна вважати моментом корінного перелому в російсько-українській війні, який надав українцям впевненість у подальших перемогах.

❗️У підсумку спецоперація «взяти Київ за три дні» триває вже рік і перетворилась для росії на довгу та виснажливу війну з негативними перспективами її закінчення, де цілі — туманні, плани — не озвучені, перемоги — незначні, а втрати солдатів і техніки — суттєві. Протягом року кремль може похвалитися захопленням частини Донецької, Луганської, Херсонської, Запорізької областей та кількох невеликих населених пунктів Харківської області України. Кремлівська пропаганда намагається не згадувати, як через непрофесіоналізм і бездарне планування путінських генералів істотну частину зайнятих територій було відбито, а найбільшими успіхами наразі вважають просування на сотні метрів або заняття невеликого селища. «СВО» цілком заслуговує, щоб увійти до підручників Академії генштабу за приклад, як НЕ ТРЕБА проводити військові операції. Визнати поразку путін та його оточення не годні через загрозу народних бунтів та заколоту військових. Тому, спроби виправити ситуацію на фронті або хоча б їх імітації будуть продовжуватися й далі. Це підтверджується і зверненням до Федеральних зборів 21 лютого, в якому кремлівський лідер закликав «боротися до кінця» для досягнення «цілей «СВО».

   Аналітики Центру протидії дезінформації при РНБО підготували лонгрід на тему: Як Західні експерти уявляють закінчення війни в Україні? Детальніше – за посиланням: https://cpd.gov.ua/main/yakym-zahidni-eksperty-vvazhayut-zakinchennya-vijny-v-ukrayini/


  • 23 Лютого, 2023

Коментарі закриті.

Pin It on Pinterest