Головна | Статті | Що стоїть за публікацією медведчука в російських ЗМІ

Що стоїть за публікацією медведчука в російських ЗМІ

Що стоїть за публікацією медведчука в російських ЗМІ

Одіозний екс-нардеп та кум путіна в.медведчук «відзначився» публікацією про Україну. 

У статті, яка з’явилася в рупорі російської пропаганди – «Известиях» – медведчук перелічив усі відомі наративи кремля. Колишній лідер нині забороненої в Україні партії «Опозиційна платформа – за життя» звинувачує Захід та українську владу у розв’язанні війни в Україні і фактично стає на бік росії у конфлікті. Свою позицію він при цьому називає «боротьбою за мир та громадянський діалог». 

Медведчук фактично виправдовує російське вторгнення в Україну, стверджуючи, що «росія постала перед необхідністю не лише захистити свої економічні інтереси, а й міжнародну честь та гідність», а також висловлює думку, що продовження підтримки Києва з боку Заходу може призвести до ядерної війни. Ось лише окремі твердження проросійського політика:

🔸 «у розв’язаній росією війні проти України винен Захід»

🔸 «інтереси росії у будівництві нової розрядки повинні бути враховані, щоб уникнути ядерного конфлікту»

🔸 «більшість американських та європейських політиків жодного миру Україні не хочуть»

🔸 «український конфлікт може рости далі, перекидаючись на Європу, інші країни».

Медведчук також стверджує, що відносини рф і України «мають свою специфічну історію», і що російська еліта «не просто надала Україні незалежність» 1991 року, а й «підштовхнула до неї». Кум російського диктатора стверджує, що з моменту першого майдану 2005 року Україна нібито почала будувати антиросійську політику на рівні державної ідеології і «психологічно налаштовувала українців проти росіян». 

Медведчук також закликав проросійських політиків створити в Україні «політичний рух», який повинні очолити ті, «хто не здався і не зрікся своїх переконань під страхом смерті та в’язниці». При цьому про самі бойові дії медведчук згадує лише побічно, ніяк не засуджуючи дії москви за оголошену росією анексію територій і загибель мирних жителів України. 

☝️ Медведчук – близький знайомий путіна, якого називають «хрещеним батьком дочки Медведчука». Після Майдану 2014 року став одним із лідерів «ОПЗЖ» – найбільшої проросійської сили в Україні. Після початку повномасштабного вторгнення був затриманий українськими правоохоронцями за підозрою у держзраді шляхом передачі 2020 року ФСБ росії інформації про розташування прихованого підрозділу ЗСУ. 

За даними начальника ГУР МО К.Буданова, через медведчука ФСБ рф здійснювалося фінансування певних посадовців та агентурних мереж в Україні. 21 вересня в рамках обміну полоненими медведчука видали росії, отримавши за нього 200 українських бійців. Після обміну медведчук вперше виступив із політичною заявою. 

❓ Чому стаття проросійського політика з’явилася саме зараз?

▫️По-перше, хоча сподівання путіна на «п’яту колону» під час нападу на територію України не виправдались, поразка військової кампанії змушує кремль знову спробувати «розхитати» Україну зсередини. І колишній український народний депутат, визволений за особистою вказівкою путіна, як ніхто інший, підходить для цієї інформаційної атаки на свідомість росіян та українців, що ще довіряють російським інформаційним джерелам. Адже кремль не відмовився від планів встановити за участю або під керівництвом медведчука проросійського уряду у Києві. 

▫️Частина тез (зокрема, в яких провина за розв’язану рф війну перекладається на Захід, та погроза, що війна, можливо, ядерна, перекинеться на інші країни Європи), адресована прошарку росіян, які не підтримують агресію, та іноземній аудиторії. 

▫️Іншими тезами (зокрема, закликом проросійським політикам створити в Україні «політичний рух») організатори «інформаційної бомби» намагаються реанімувати в Україні колабораціоністську опозицію чинній владі. Про те, що стаття медведчука інспірована кремлем, свідчить той факт, що прес-секретар путіна д.пєсков підкреслив, що публікація медведчука викликає інтерес і добре поширюється. Недарма статтю одіозного політика поширено в головних російськомовних пропагандистських ЗМІ та соціальних мережах, а переклади – на підконтрольних іноземних ресурсах.

По-друге, публікація має продемонструвати Західним політикам та аналітикам, начебто наявність опозиційного потенціалу, спроможного протистояти чинній українській владі. 

❗️Проте можна стверджувати, що «інформаційний вкид» матиме мінімальний вплив на свідомість західного, російського чи українського читача. Твердження медведчука про «братній народ» та необхідність враховувати інтереси росії виглядають абсурдними на тлі практично щоденних бомбардувань українських міст та вбивств мирних жителів, зокрема жахливих наслідків ракетного удару російських терористів по багатоповерховому будинку в Дніпрі.

Тим більше, в умовах воєнних злочинів проти мирного населення кремлю не варто розраховувати на припинення військової підтримки партнерів України, щоб змусити російських агресорів зупинитися.

  ❗️Аналітики Центру протидії дезінформації при РНБО підготували лонгрід на тему «Коли Україна переможе?» Детальніше – за посиланням: cpd.gov.ua/main/koly-ukrayina-peremozhe/

  • 17 Січня, 2023

Коментарі закриті.

Pin It on Pinterest