Головна | Статті | Як кремль намагається маніпулювати Німеччиною

Як кремль намагається маніпулювати Німеччиною

Як кремль намагається маніпулювати Німеччиною

Російська пропаганда продовжує активно використовувати у своїх цілях страхи Європи щодо світової війни. Зокрема, Москва підіграє почуттям провини в німецькому суспільстві за злочини нацистів під час Другої світової війни, вдаючи з себе найбільшу жертву фашистського режиму.

  Основні наративи російської пропаганди в Європі та всередині самої рф добре відомі: 

🔸  Нацизм є беззаперечним злом, перемогу над яким отримала виключно росія. Інші союзники і навіть республіки колишнього СРСР мали другорядну роль, а українці зараз взагалі «втратили пам’ять», а, значить, стали нацистами.

🔸  Кожен, хто доводить негативну роль СРСР в розв’язуванні Другової світової війни (пакт Ріббентропа-Молотова й подальша агресія проти Польщі, Фінляндії, країн Балтії), автоматично намагаються  реабілітувати гітлерівський режим. 

🔸 Оголошена «СВО» мета «денацифікації» виправдовує військовий напад на Україну, а всі, хто допомагає Києву зброєю та фінансами, є нащадками нацизму. 

❓  Чому головною ціллю кремлівської пропаганди стала саме Німеччина? 

Насамперед, Німеччина  є економічним та політичним лідером регіону, що відіграє значну роль в консолідації європейської протидії російській агресії проти України.

По-друге, саме Німеччина, як безпосередній учасник Другої світової, є для кремля найбільш вразливою ціллю для маніпулювання почуттям провини перед росією, щоб скеровувати сучасну геополітику Берліна. При цьому, посилаючись на наслідки Другої світової, кремль свідомо проектує шокуючі факти втрат на всю територію СРСР, хоча насправді від нацизму найбільше постраждала саме територія сучасної України, яку зараз росія наполегливо звинувачує в відродженні нацизму. У свідомості західного, насамперед німецького пересічного мешканця просувається думка, що «втрати України у Другій світовій – це втрати росії, а, значить, нинішня агресія – це особиста справа кремля, в яку Німеччина та інші європейські країни не мають втручатися». 

  Ось суха статистика втрат в Другій світовій саме України, а не СРСР.

Як визнають російські джерела, Друга світова завдала Україні більше збитків, ніж будь-якій іншій країні Європи. Повоєнні обсяги економіки України сягали 40% від довоєнних. Було повністю чи частково знищено понад 16 тис. промислових підприємств, 5600 залізничних мостів, 50 тис. км шосейних шляхів, 132 портових господарства. Загинули щонайменше 5 млн. цивільних осіб (це 1 із 6 мешканців України) та 3 млн. військових (19,1% до всього передвоєнного населення, або кожен п’ятий українець). Під час німецької окупації (з середини 1941 до кінця 1944 року) з України було вивезено до Німеччини для примусової праці 2,3 млн. осіб. На тлі цих фактів більшість території сучасної росії під окупацією не перебувала, а велика кількість підприємств з України була вивезена до російського тилу, що стало поштовхом для промислового розвитку уральського регіону.

❗️ Тому спроби кремля викликати у Берліна почуття провини саме за росію виглядають відвертою маніпуляцією. Тим більше, на тлі масових вбивств мирних українців та руйнування об’єктів цивільної інфраструктури під час сучасної повномасштабної війни в Україні. 

На жаль, кремлівська пропаганда певним чином вплинула на окремих політиків. Адже канцлер Німеччини Олаф Шольц виявляє нерішучість у питанні постачання танків Україні, підіграє путіну в намаганні змінити ситуацію на фронті.

Сьогодні від уряду Німеччини очікують подолання суперечок з США щодо умов надання Україні танків Leopard 2 та створення на підтримку Києва потужної «танкової коаліції». Очікуємо від сьогоднішнього саміту міністрів оборони західних союзників України на авіабазі Рамштайн зміни позиції Німеччини та реального прориву у постачанні Україні новітніх систем озброєння.

☝️  Компанія Krauss-Maffei Wegmann на сьогодні виготовила близько 3600 основних бойових танків Leopard 2 і поставила їх до багатьох країн. Оскільки модель виробляється у Німеччині, федеральний уряд має узгоджувати кожне постачання до іншої країни. Кілька європейських країн, включаючи Польщу, Фінляндію, висловили готовність передати Україні німецькі танки Leopard, проте досі не отримали дозволу на це від Берліна. Канцлер Німеччини Олаф Шольц наполягає, що Берлін передасть Україні танки Leopard 2, якщо США ухвалять рішення про постачання Києву танків Abrams. У Білому домі заявили, що кожна країна має ухвалювати власне рішення щодо допомоги Україні, і було б продуктивніше відправити німецькі танки Leopard 2, які вже використовують багато союзників. Європейський парламент офіційно закликав Шольца без подальшої тяганини поставити основні бойові танки Leopard 2 в Україну, щоб не дати російським військам часу перегрупуватися для наступу.

❗️❗️ Німеччина отримала історичний шанс продемонструвати своє справжнє європейське лідерство та спокутувати свою провину перед Україною за наслідки Другої Світової війни.

❗️Аналітики Центру протидії дезінформації при РНБО підготували лонгрід на тему «Коли Україна переможе?» Детальніше – за посиланням: https://cpd.gov.ua/main/koly-ukrayina-peremozhe/

  • 24 Січня, 2023

Коментарі закриті.

Pin It on Pinterest