Головна | Статті | Чому росія змінює тактику ракетних обстрілів

Чому росія змінює тактику ракетних обстрілів

Чому росія змінює тактику ракетних обстрілів

Сьогоднішній ракетний удар підтвердив очевидне – росіяни змінюють підхід до обстрілу території України. Восени і взимку це була тактика застосування безпілотників Shahed уночі (в період з 23-ї до 3-ї год.), коли вони вилітали з південного напрямку і атакували об’єкти критичної інфраструктури України, викриваючи місця розташування ППО, а зранку слідувала ракетна атака. Зараз спостерігаються одночасні «прильоти» ракет і безпілотників, внаслідок яких руйнувань зазнали як енергетичні об’єкти, так і цивільні будівлі. В обстрілах 9 березня росія застосувала 81 ракету різних типів та 8 БПЛА Shahed-136/131, зокрема 28 ракет Х-101/Х-555, 20 крилатих ракет морського базування «Калібр», 6 крилатих ракет повітряного базування X-22, 6 балістичних ракет Х-47 «Кинджал», 13 зенітних керованих ракет С-300, 8 керованих авіаційних ракет (2 – Х-31П; 6 – X-59). Тобто зс рф вперше застосували майже весь наявний у них спектр ракет різного базування, причому вперше випущено одразу 6 «Кинджалів», а кількість високоточних крилатих ракет суттєво зменшена.

☝️  «Кинджал» – це одна з найновітніших російських крилатих ракет, носієм якої є літак МіГ-31К. Бойова частина ракети важить від 200 до 450 кілограмів, залежно від модифікації, дальність ураження цілі – від 200 до 2 500 км. Польоти на низьких висотах (10-20 метрів) та висока швидкість (від 180-240 метрів за секунду) суттєво ускладнюють роботу сил ППО проти цих ракет. За оцінками західних експертів, вартість однієї такої ракети для росії коливається у межах 1 млн. дол.

Х-101 і Х-155 – крилаті ракети одного типу з різними технічними характеристиками. Вони мають маленьку площу розсіювання, добре відстежуються локаторами, тому виявляються та знищуються українською системою ППО з вірогідністю з 90% гарантією.

Про що свідчить зміна ворогом підходу до атак нашої інфраструктури?

По-перше, про успішну ліквідацію пускових установок внаслідок прицільних ударів ЗСУ, що створило росіянам значні проблеми у здійсненні ракетних обстрілів. За даними командувача Повітряних сил ЗСУ М. Олещука, Сили оборони лише з 11 вересня 2022 року знищили понад 650 крилатих ракет окупантів та більше 610 іранських ударних дронів. Саме успішність українських Сил оборони призвела до зниження інтенсивності ракетних обстрілів ракетами типу С-300 та С-400, з яких регулярно обстрілюються прифронтові міста, такі як Харків і Запоріжжя. 

По-друге, зміна цієї стратегії обумовлена тим, що зимовими обстрілами рф не досягла бажаної мети – ввести країну в блекаут, і відповідно – в хаос. Здійснювати обстріли в інтенсивності зимового періоду рф не може через виснаження запасів сучасних високоточних ракет. Тому, росія змушена використовувати для обстрілів території України все, «що має під руками», навіть таку незвичайну «зброю» як повітряні кулі.  

По-третє, масованими обстрілами росіяни все ще сподіваються схилити українське політичне керівництво до переговорів. Запускаючи під час ракетної атаки «Кинджали», окупанти в такий спосіб хочуть продемонструвати, що можуть собі дозволити використовувати всі види озброєння, навіть самі коштовні.  

Що це значить для України?

На тлі провалів на українському фронті російська влада і особисто путін мають демонструвати своєму народу певні «перемоги», хоча б на рівні масованих обстрілів. З урахуванням ситуації, коли російська армія не може не обстрілювати українську територію, в найближчій перспективі можна прогнозувати, що тактика одночасного використання великого спектру ракет буде продовжена. Застосування балістичних ракет Х-47 «Кинджал» буде обмеженим через їх дефіцит (за даними ГУР МО, приблизна кількість таких ракет на складах зс рф налічує 57 одиниць).

Очевидно, що Х-22 та С-300, які абсолютно не підходять для високоточних ударів, будуть застосовуватися для масованих обстрілів об’єктів критичної інфраструктури з великою вірогідністю ураження житлових кварталів.

❗️Спроба рф терористичними обстрілами схилити Україну до переговорів та «замороження» війни приречена на провал. Проте зміна тактики обстрілів у бік збільшення застосування балістичних ракет Х-47 «Кинджал», Х-22 та С-300 становить серйозну проблему для ППО. Адже, зважаючи на технічні характеристики ракет (надзвук/гіперзвук), виявити та збити їх без новітніх зразків західного ППО неможливо. Виправити ситуацію можна за рахунок поставок партнерами України сучасних засобів ППО, які можуть «працювати» і по балістичних ракетах такого класу.  

Працівники Центру протидії дезінформації підготували лонгрід на тему: З чим росія підійшла до річниці «спецоперації»? Детальніше – за посиланням: https://cpd.gov.ua/articles/z-chym-rosiya-pidijshla-do-richnyczi-speczoperacziyi/


  • 10 Березня, 2023

Коментарі закриті.

Pin It on Pinterest