Головна | Статті | Чому росія не змогла перетворити енергетику на зброю

Чому росія не змогла перетворити енергетику на зброю

Чому росія не змогла перетворити енергетику на зброю

З 24 лютого 2022 р. шантаж став для кремля таким самим інструментом інформаційно-психологічного тиску на Україну та країни Заходу, як і обстріли житлових кварталів мирних міст. 

В колоді кремлівського авантюриста була тріада з трьох, як йому здавалося, козирів: нафтогазового шантажу європейської енергетичної інфраструктури, знищення об’єктів української енергетики та загроза застосувати ядерну зброю. Таким чином, путін сподівався примусити Захід та Україну до «миру» на своїх умовах. 

Подивимось, що з цього вийшло.

🔸 Готуючись до повномасштабної війни в Україні, кремль ще з 2021 року цілеспрямовано знижував запаси газу в підконтрольних йому європейських газосховищах, а також обмежував транзит через українську газотранспортну систему. У москві розраховували, що нестача енергоносіїв змусить громадськість у всій Європі вимагати від своїх лідерів зниження підтримки України, насамперед у постачанні зброї.  

Проте спроба нафтогазового шантажу зазнала поразки, росії не вдалося «заморозити» Україну та Європу. Адже в ЄС своєчасно усвідомили ризик припинення постачання газу і у відповідь  ухвалили план енергетичної «дерусифікації» Євросоюзу (REPowerEU), в якому прописані напрямки звільнення від російської енергозалежності. ЄС більше не імпортує вугілля та сиру нафту з росії, а постачання газу значно скоротилося. Переорієнтація на постачання газу з Норвегії, Катару та США, відносно тепла зима та запаси газу, що були накопичені минулого року (на початок січня п.р. газосховища ЄС були заповнені на 83%) допомогли ЄС запобігти енергетичному краху і зламати надії російського диктатора на кризу в Європі. Більше того, фактично зазнала фіаско мрія кремля поповнити бюджет за рахунок високих світових цін на газ. Але після значного зростання ціни газу у серпні минулого року (3600 євро/тис. куб.м), в січні п.р. вона впала до близько 770 євро/тис. куб.м. Крім того, очікується, що протягом 2023 року споживання газу в Європі буде близько на 16% нижче від середнього пʼятирічного рівня. За прогнозами експертів, 2023 року «Газпром» буде змушений переорієнтуватися на внутрішній російський ринок, а також суттєво скоротити власний видобуток газу. На ринку нафтопродуктів ситуація складається для рф не найкраще. Російська нафта марки Urals знизилася в ціні до $37,8/барель, що майже на 30% нижче встановленої стелі в $60 (у січні 2022р. ціна Urals перевищувала $85/барель).

🔸 Систематичне знищення російськими ракетами української енергосистеми, щоб примусити вище українське політичне керівництво піти на переговори з кремлівським режимом на вигідних для путіна умовах, не досягло мети. Через деструктивні наслідки для української енергетики ситуація з енергопостачанням в країні залишається складною, але контрольованою. Запроваджені аварійні та погодинні графіки відключення електроенергії дають можливість стабілізувати енергосистему та на належному рівні проходити зимовий період. За прогнозами фахівців НАК «Нафтогаз України», наявних запасів газу в підземних сховищах (11,7 млрд. куб.м) та обсягів власного видобутку (18,5 млрд. куб.м) достатньо, щоб забезпечити потреби домогосподарств, лікарень та критичної інфраструктури, навіть за умови збільшення його використання через пошкодження об’єктів гідроенергетики, ТЕС та ТЕЦ, коли вугілля замінюється на газ. 

❗️ Звичайно, ймовірність ризиків підвищення ціни на енергоносії залишається. Серед них – можливе похолодання, зростання споживання газу та нафтопродуктів у Китаї та умисне пошкодження енергетичної інфраструктури, як це було з «Північним потоком 2», підрив якого президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн назвала  «новим типом загрози» для Європи. Проте, за прогнозами західних експертів, навіть ці фактори не призведуть до значного коливання цін на світовому ринку, а загалом попит на природний газ у ЄС 2023 року знизиться на 14% до 340 млрд. куб.м.

🔸 Третій козир в колоді кремлівського диктатора – «бряцання ядерною зброєю» – теж не спрацьовує. Адже генсек Альянсу Є.Столтенберг чітко доніс, що якщо росія застосує проти України ядерну зброю, НАТО відреагує подібним чином. А в Альянсі перебувають три ядерні держави, тому ядерний удар означатиме для росії припинення її існування як держави. Тому, попри нові погрози путіна та медведєва, ймовірність застосування росією ядерної зброї залишається вкрай малоймовірною і ніяким чином не вплине на обсяги надання Україні нових зразків західного озброєння.

❗️ Поєднання перелічених умов не лише поламали енергетичний шантаж путіна, а навпаки стабілізували економічні перспективи Європи та лишили кремль останніх важелів впливу на союзників України.

Залякування «ядерною дубинкою» теж не врятує режим путіна від поразки в Україні, адже Захід більше не боїться порожніх ядерних погроз росії. 

  • 26 Січня, 2023

Коментарі закриті.

Pin It on Pinterest