Головна | Статті | Як ЗРК Patriot змінять хід війни

Як ЗРК Patriot змінять хід війни

Як ЗРК Patriot змінять хід війни

18 квітня уряд Німеччини звітував про передачу Україні американського зенітно-ракетного комплексу Patriot та ракет до нього. І хоча речник Повітряних сил ЗСУ Ю. Ігнат із питань безпеки не підтвердив і не спростував цієї інформації, є всі підстави сподіватися, що Patriot уже в Україні.

Історія надання Україні комплексів Patriot досить довга. Ще до повномасштабної агресії рф, у грудні 2021 року українська влада просила про це США. Проте адміністрація Білого дому не наважилася на поставки через побоювання, що це може бути сприйнято росією як провокація. Навіть після масованих атак рф на українську енергетичну інфраструктуру восени 2022 року, питання щодо отримання Patriot було дискусійним. Тільки 21 грудня США офіційно повідомили про рішення надати Patriot Україні, а згодом – 5 січня 2023 року – до ініціативи Білого дому приєдналася Німеччина. 

Чому отримання цієї системи стало знаковою подією, здатною вивести захист українського неба від варварських атак росії на якісно новий рівень? 

По-перше, американський Patriot MIM-104 значно перевершує інші зенітні комплекси, які є на озброєнні української армії, зокрема застарілі радянські системи С-300. До України поставлена остання модернізація ЗРК Patriot – PAC-3, призначена для перехоплення та ураження на висоті до 24 км саме балістичних ракет, включно з «Іскандерами», гіперзвуковою авіаційною ракетою «Кинджал» та гіперзвуковою протикорабельною ракетою «Циркон», якими рф атакує Україну. До того ж, Patriot може одночасно відстежувати до 50 цілей і вражати 5 із них, зокрема крилаті ракети типу Х-101, Х-155, «Калібр» на відстані від 80 кілометрів, бомбардувальники та транспортні літаки – до 180 кілометрів. 

В одну батарею Patriot PAC-3 може входити до 8 пускових установок, кожна з яких розрахована на 4 ракети MIM-104 різних типів, GEM-T (ракети з удосконаленим наведенням) або ж 16 ракет ERINT (ракети-перехоплювачі збільшеної дальності). ЗРК може відстежувати цілі швидкістю до 2200 м/с на відстані до 180 км. Батарея Patriot зав’язана на систему АВАКС – програму НАТО, яка забезпечує контроль повітряного простору Альянсу та має зв’язок з військовими супутниками Пентагону, які здатні «побачити» пуски балістичних ракет ще на території росії.  

По-друге, ще на стадії перемовин про поставки Patriot Україна своєчасно домовилася про підготовку військових до роботи на таких сучасних комплексах. Отже, з 2 лютого розпочалося навчання за прискореною програмою українських операторів ЗРК у Німеччині, яке завершилося напередодні їх передачі Україні. Аналогічне навчання на системах Patriot у січні 2023 року завершила група з 65 українських солдатів на американській базі Форт-Сіллі у штаті Оклахома. Українці працювали із пунктом управління ЗРК, вивчали роботу пускових установок, включаючи їхнє заряджання зенітними ракетами, а також опановували роботу з радіолокатором стеження, який входить до складу комплексу Patriot. Представники Бундесверу зазначають, що українські військові надзвичайно швидко опанували цю систему протиповітряної оборони. За їхніми словами, це пов’язано з тим, що вони високо мотивовані і більшість з них уже має бойовий досвід. Також військові навчались технічному обслуговуванню та ремонту цієї системи озброєння. Таким чином, протиповітряна оборона ЗСУ виявилась готовою до негайного якісного використання ЗРК проти російських ракетних атак.

По-третє, поставка німецьких ЗРК Patriot  MIM-104 – це тільки початок докорінного переоснащення ППО ЗСУ. На сьогодні загальні потреби України в ЗРК для надійного захисту від російських балістичних ракет оцінюються в щонайменше 15-20 одиниць, поставки яких пообіцяли США та Нідерланди. Крім того, Україна очікує поставок зі США, Німеччини та Франції комплексів середньої дальності NASAMS, Iris-T SLM та обладнання для боротьби з БПЛА.

❗️Поява натовських ЗРК Patriot MIM-104 на території України свідчить про психологічну готовність Заходу постачати Україні більше сучасної зброї, а не застарілих зразків, як це було раніше. Передача Patriot – це практичний крок з реалізації рішення міністрів оборони країн-учасниць антиросійської коаліції «Рамштайн-6» у жовтні 2022 року про створення в Україні інтегрованої системи протиповітряної і протиракетної оборони та побудови ешелонованого захисту від російських ракет. Очікується, що системи Patriot будуть вбудовані у загальну систему ППО України і виведуть протиракетну та протиповітряну оборону нашої країни на рівень НАТО. 

ЗРК Patriot використовуватимуться для відбиття російських ракетних ударів по українських містах-мільйонниках, насамперед Києва. Також планується застосування системи на передових позиціях уздовж російських кордонів, що надасть можливість перехоплювати та знищувати балістичні ракети ще на стадії запуску з території росії.

Працівники Центру протидії дезінформації підготували лонгрід на тему: Чи загрожують Україні снаряди зі збідненим ураном? Детальніше – за посиланням: https://cpd.gov.ua/articles/chy-zagrozhuyut-ukrayini-snaryady-zi-zbidnenym-uranom/

  • 19 Квітня, 2023

Коментарі закриті.

Pin It on Pinterest