Головна | Статті | Як російська влада дурить учасників «спецоперації»

Як російська влада дурить учасників «спецоперації»

Як російська влада дурить учасників «спецоперації»

Хоча російська влада з початку т.зв. «спецоперації» і заперечувала необхідність додаткових військових, з 21 вересня по 28 жовтня путін оголосив «часткову мобілізацію» для 300 тис. росіян. Наразі дію указу так і не відкликали, а мобілізація продовжується.

Проте, проблеми, які виникли внаслідок такого кроку путіна, виявились руйнівними як для рейтингу російського військового керівництва, так і для влади в цілому.

Через відправку на фронт великої кількості працездатних росіян та тисяч тих, хто втік від путінської мобілізації за кордон, на росії спостерігається дефіцит кваліфікованої робочої сили. Це призвело до серйозного падіння економіки та неможливості  її переведення на військові рейки, адже на військових заводах нікому працювати. Путінському режиму так і не вдалося реалізувати сталінське пропагандистське гасло «Все для фронту, все для перемоги».

Незважаючи на твердження путіна та генералітету міноборони, належне забезпечення військових на практиці виявилось брехнею. Мобілізовані часто змушені самостійно забезпечувати себе всім необхідним, починаючи з військової форми, закінчуючи зброєю. І це не дивно, адже ще до початку часткової мобілізації військову форму просто розікрали шахраї з міноборони. Депутат держдуми А.Гурулєв ще восени минулого року заявив про зникнення 1,5 млн. комплектів військової форми, але про гучні кримінальні справи та відставки досі не чути. Це стосується і зброї. Дружини мобілізованих з Казані скаржаться, що їхнім чоловікам дали лише автомати 1986 року.

На фронт відправляють багатодітних батьків, людей із серйозними захворюваннями, а також не надають достатньо часу для підготовки до бойових дій. На полігонах, де проходять таке-сяке навчання мобілізовані росіяни, панує дезорганізація, неуставні відносини та повальне пияцтво. Стає звичайним явищем, коли новоприбулі відмовляються йти в атаку, незважаючи на погрози командирів.

В окупаційних військах назріває соціальна напруженість – військовослужбовці помітили махінації із грошовими виплатами та їх залежність від «рішення» командира. В разі оголошення повної мобілізації всі їх буде знято – зарплати отримуватимуть за званням, за посадою. Щоб знизити надбавки з виплат солдатам, їх масово змушують підписувати контракт, а у разі відмови – лякають в’язницею. «Кидалово» з грошима ще більше знижує мотивацію мобілізуватися, в геометричній прогресії зростає кількість тих, хто навідріз відмовляється їхати воювати в Україну, навіть через загрозу ув’язнення.

Пропагандистські ролики про те, як влада «підтримує» сім’ї військових, що воюють проти України, також виявились профанацією. Законопроект щодо підтримки сімей мобілізованих перебуває на розгляді держдуми з осені минулого року. Через відсутність федеральної підтримки, місцева влада допомагає сім’ям військових на свій розсуд: від баранів у Тиві до 10 кг картоплі та моркви у Підмосков’ї і дров у Бурятії. Дружини учасників СВО у Новосибірську,  Башкирії, а також у Омську та інших регіонах регулярно скаржаться на затримки з виплатами.  Крім того, через бюрократичну тяганину поранені в СВО не можуть отримати обіцяні виплати в 3 млн. рублів.

Далеко не поодинокі випадки, коли держава не відповідає за обіцянки і відверто обманює учасників СВО. Ветерани бойових дій в Україні та мобілізовані не можуть отримати обіцяну їм землю під індивідуальне житлове будівництво, їх обманули з кредитними канікулами та списанням боргів. 

Через більше ніж чотири місяці з моменту оголошення мобілізації російські банки досі мають проблеми з підтвердженням статусу військовослужбовців та мобілізованих громадян. Федеральна податкова служба, Центробанк та МО рф відверто саботують  підтвердження інформації про військовослужбовців СВО, що свідчить про цілеспрямоване небажання держави витрачати зайві гроші на виконання своїх обіцянок. Така сама ситуація і зі списанням кредитів загиблих на війні, яку анонсувала держава. Адже у бюджеті коштів на ці цілі не передбачено, а всі фінансові витрати лягають на плечі банків та фінорганізацій, які, звичайно ж, намагаються їх уникнути.

❗️   Оголосивши в країні мобілізацію, путін зробив велику помилку, насамперед для свого політичного майбутнього. Спробами таким чином виправити ситуацію на фронті російська влада лише «загнала себе у кут» і прискорила процес трансферу кремлівської влади. Адже катастрофічна ситуація навколо мобілізації вкотре нагадала пересічному росіянину – якщо кремлівська влада щось обіцяє, то нічого не виконає, а, як завжди, все розкраде. Невдоволення росіян рішеннями влади щодо мобілізації та «спецоперацією» загалом поки що проявляється у вигляді  антивоєнних акцій та підпалів адміністрацій і військкоматів, але все більше набуває політичного відтінку.

❗️Аналітики Центру протидії дезінформації при РНБО підготували лонгрід на тему: Чому велика мобілізація лише погіршить боєздатність зс рф? Детальніше – за посиланням: https://cpd.gov.ua/main/chomu-velyka-mobilizacziya-lyshe-pogirshyt-boyezdatnist-zs-rf/

  • 9 Лютого, 2023

Коментарі закриті.

Pin It on Pinterest