Головна | Статті | Що змінить офіційне визнання рашизму державною ідеологією рф

Що змінить офіційне визнання рашизму державною ідеологією рф

Що змінить офіційне визнання рашизму державною ідеологією рф

Під час весняної сесії в Люксембурзі 22 травня Парламентська асамблея НАТО (NATO Parliamentary Assembly, консультативний міжпарламентський орган Північноатлантичного альянсу) проголосувала за те, щоб включити в текст декларації положення про визнання злочинів росії проти України геноцидом, а режиму в рф – рашизмом. Такі дії є логічним розвитком попередніх рішень ПА НАТО і Верховної Ради України. Нагадаємо, що в листопаді 2022 року Парламентська асамблея НАТО закликала створити спеціальний міжнародний трибунал для покарання російських злочинців та визнала рф державою-терористом, а 2 травня Верховна Рада ухвалила постанову «Про визначення існуючого в рф політичного режиму як рашизму та засудження його ідеологічних засад і суспільних практик як тоталітарних та людоненависницьких».  

❗️Терміном «рашизм» (у своїй назві він поєднує два слова «росія» та «фашизм») політологи називають політичний режим, притаманний росії кінця 20-го та початку 21-го століть. Це поєднання таких різних ідеологій, як російський імперіалізм, шовінізм, комунізм, націонал-соціалізм і фашизм. Наразі ідеологічна основа фашизму стала фундаментом для виправдання російським режимом нацистських методів подолання українського спротиву.

Чому визнання ПА НАТО кремлівського режиму рашизмом має таке значення?  

По-перше, це перший міжнародний документ, у якому офіційно визнається тотожність російської та фашистської ідеологій. До цього схожість російського режиму в. путіна та нацистського режиму А. Гітлера була предметом наукових досліджень західних істориків і політологів. Американський історик та професор Єльського університету Т. Снайдер у травні 2022 року довів, що росія відповідає більшості критеріїв, які притаманні фашизму. Серед них – культ особистості єдиного лідера, культ мертвих у формі культу перемоги у Другій світовій війні, а також міф про «золотий вік» імперського минулого, який треба відновити силою. До речі, Президент України В. Зеленський ще у квітні 2022 року назвав дії росії рашизмом і висловив упевненість, що цей термін характеризуватиме росію в історичних книжках. 

По-друге, закріплення терміну «рашизм» не лише в інформаційному, а й у правовому міжнародному полі наносить сильний удар російській ідеології та пропаганді, основою яких залишається антифашистська демагогія про «визволення Європи та світу від гітлерівської навали». Адже офіційна риторика російського режиму поступово перетворилася на право путіна під антинацистськими гаслами визначати росіянам національних ворогів. Тепер у Вікіпедії з’явилася перекладена 20 мовами світу велика стаття про рашизм як різновид нацизму і фашизму та політичну ідеологію й соціальну практику владного режиму росії, що базується на ідеях «особливої цивілізаційної місії» росіян.

По-третє, фіксація в документі російської ідеології як рашизму – це вкрай важливий сигнал для українського суспільства та союзників, який стане каталізатором боротьби проти політичного режиму путіна. 

Для українського суспільства така політична заява є важливим підґрунтям продовження боротьби за незалежність і збереження  української ідентичності. Повномасштабне російське вторгнення яскраво довело тотожність того, що творили нацистські загарбники на наших землях під час Другої світової війни та пізніше під час радянської окупації, і злочинів російської агресії. Українці побачили на власні очі, з якою метою прийшли російські війська і що таке російська окупація та «денацифікація».

Для частини російського суспільства, хто не підтримує кремлівську політику та готовий зі зброєю в руках чинити спротив російській агресії, визнання злочином путінської ідеології на міжнародному рівні стало важливим сигналом відкрито засуджувати російську владу, допомагати українським військам, а також здійснювати спроби силового повалення російського режиму та розгортання національно-визвольного руху в федеративних утвореннях росії.

Для парламентів інших країн та інших міжнародних інституцій рішення ПА НАТО про рашизм стане мотиватором прийняття подібних звернень щодо офіційного засудження рф, а також спонукатиме політиків країн Заходу підтримати нарощення темпів і обсягів економічної та військової підтримки України. Так, ПА НАТО закликала лідерів Альянсу прискорити поставки Україні винищувачів та іншої військової техніки, необхідної для боротьби з російською агресією.  

 ❗️Визнання рашизму ідеологією та політикою путінського режиму на національному та міжнародному рівнях є дипломатичною перемогою України і матиме далекосяжні політичні наслідки. Символічно, що під час засідання у Люксембурзі Парламентська асамблея НАТО закликала уряди своїх країн публічно заявити на саміті у Вільнюсі про намір прийняти Україну в Альянс і затвердити конкретні кроки для її вступу до НАТО.

Працівники Центру протидії дезінформації підготували лонгрід на тему: Чи прирівняє Нюрнберг 2.0 рашизм до нацизму? Детальніше – за посиланням: https://cpd.gov.ua/articles/chy-pryrivnyaye-nyurnberg-2-0-rashymz-do-naczyzmu/

  • 23 Травня, 2023

Коментарі закриті.

Pin It on Pinterest