Головна | Статті | Що стоїть за зверненням путіна до федеральних зборів

Що стоїть за зверненням путіна до федеральних зборів

Що стоїть за зверненням путіна до федеральних зборів

Звернення путіна до депутатів Федеральних зборів, сенаторів та депутатів Держдуми рф 21 лютого очікували як в росії, так і в Україні та Заході. Адже заплановане на грудень 2022 року щорічне послання Федеральним зборам  було скасоване через «ситуацію на фронті».

Аналітики прогнозували, що в сьогоднішній промові путін навряд чи оголосить про заходи щодо подальшої ескалації війни проти України, нову хвилю мобілізації або ще про щось значуще. 

І дійсно, більша частина виступу складалася з низки кліше та стандартних звинувачень з методичок російської пропаганди у бік України й Заходу.

Ось основне тези із виступу російського диктатора.

1. Своє звернення путін розпочав твердженням, що «СВО» розгорнуто нібито для «ліквідації загрози неонацистського режиму» і що «ми крок за кроком акуратно й послідовно вирішуватимемо завдання, які стоять перед нами».

2.  Російський диктатор повторив завчені мантри про «загрозу НАТО і Заходу», «постачання зброї Україні», «утиски жителів Донбасу» і про те, що «це вони розв’язали війну, а росія використала силу, щоб її зупинити».  

3. Путін повторив тези російської пропаганди про те, що «західні країни готували Україну як «антиросію» ще з середини ХІХ століття» і що «Україна окупована економічно, політично й військово західними країнами, зокрема США».

4.  Кремлівський диктатор вкотре заявив, що «не воює з народом України», а українці начебто стали заручниками «київського режиму та його західних господарів». Також він повторив свою улюблену тезу, що Захід начебто прагне «відірвати від росії» українські території, які путін вважає «історично російськими».

5. Крім того, путін звинуватив Захід у спробі перевести війну в Україні у «фазу глобального протистояння». Мовляв, еліта Заходу прагне завдати росії стратегічну поразку і «покінчити з ними раз і назавжди». Далі Путін оголосив про неможливість перемоги над росією на полі бою, тому проти росії нібито ведуться агресивні інформаційні атаки — спотворення фактів, напади на культуру та релігію.

6. Президент рф пригрозив «розширенням війни», якщо Захід надасть Україні далекобійне озброєння.  

7. Диктатор також обурився, що західні священники вже благословляють одностатеві шлюби, і пообіцяв «захистити російських дітей від такої деградації».

8.  Путін також заявив, що метою західних санкцій було змусити росіян страждати, але  дестабілізувати російське суспільство в такий спосіб начебто «не вдалося». Він стверджував про нібито «повну підтримку росіянами «СВО», довго дякував «народу, добровольцям, військовим, лікарям, водіям, вчителям» і обіцяв «миттєво відгукуватися на потреби сімей загиблих бійців».

9. Російський диктатор розповів про те, що вся країна зараз працює «на перемогу» і всі «підприємства нарощують виробництво». А ще — про «величезні перспективи» в різних галузях, які зараз нібито «відкриваються в росії». Рф начебто не має мети розвивати оборонну промисловість на шкоду економіці, використавши при цьому висловлювання «гармати замість масла», яке належить нацистському злочинцю Рудольфу Гессу.

10. Росія призупиняє свою участь у Договорі про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь. Водночас путін стверджує, що «деякі діячі у Вашингтоні замислюються про випробування ядерної зброї», але тоді їх проведе і москва. Він також додав, що рф не збирається допускати інспекторів США на свої ядерні об’єкти.  

11. Київська влада, за оцінками путіна, «обслуговує не національні інтереси, а інтереси третіх країн». Захід використовує Україну як таран проти росії та як полігон.

❗️Послання путіна до Федеральних зборів публічно продемонструвало неактуальність та розгубленість російського диктатора. В найкращих традиціях кремлівської пропаганди він звинувачує у проблемах росії Європу та Україну і відхрещується від війни. Та майже за 2 години свого спічу він не оголосив ні про якісь перемоги російських військ на фронті, ні про послаблення чи посилення у так званій «спеціальній військовій операції», ні про нову хвилю мобілізації. Також путін жодним словом не згадав про десятки тисяч вбитих у війні українців та про десятки знищених міст. 

На виступ вже відреагувала американська сторона. Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван назвав «абсурдними» заяви російського диктатора на адресу Заходу. Він наголосив, що рішення почати війну в Україні було вибором самого путіна і він може її припинити. Представник Білого дому окремо відзначив важливість продовження поставок Україні західної зброї. «Росія припиняє війну в Україні та повертається додому — війна закінчується. Але якщо Україна припиняє воювати, а Сполучені Штати та коаліція перестають допомагати їй воювати — тоді Україна зникає з мапи», — зауважив Салліван.

Аналітики Центру протидії дезінформації при РНБО підготували лонгрід на тему: Як Західні експерти уявляють закінчення війни в Україні? Детальніше – за посиланням: https://cpd.gov.ua/main/yakym-zahidni-eksperty-vvazhayut-zakinchennya-vijny-v-ukrayini/

  • 21 Лютого, 2023

Коментарі закриті.

Pin It on Pinterest