Головна | Статті | Що стоїть за «зливом» секретних документів США щодо України

Що стоїть за «зливом» секретних документів США щодо України

Що стоїть за «зливом» секретних документів США щодо України

28 лютого та 2 березня на платформі Discord були оприлюднені скриншоти сторінок начебто секретних документів Пентагону й НАТО про підготовку українського наступу. Матеріали містять звіти про спорядження нових бригад, які готує Україна. Крім того, один із документів стверджує, що в Україні діють сили спеціального призначення кількох країн НАТО, зокрема Великої Британії. Інша частина документів стосується внутрішньополітичних подій у країнах-союзниках США – Ізраїлі, Канаді та Великій Британії. Американські відомства намагалися добитися видалення цих файлів, але поки що не досягли успіху. Більше того, 7 квітня в соцмережах з’явилося понад 100 американських секретних документів, які цього разу стосувалися як України, так і Близького Сходу та Китаю. З них випливає, що США мають інформаторів майже в кожній російській спецслужбі та генштабі мо, а також стежать за найвищим військовим і політичним керівництвом України та країн-союзників.

Достовірність цих файлів поки що остаточно не визнала жодна країна, проте New York Times з посиланням на анонімні джерела в адміністрації Байдена стверджує, що частина документів виглядає автентично, але деякі були змінені. Зокрема, неправдоподібно заниженою є оцінка російських втрат (16-17 тисяч), адже на Заході називають у кілька разів більшу цифру.

Реакція на витік у світі була стриманою.

Помічник голови Пентагону К. Мігер відмовився коментувати, чи документи є справжніми, проте визнав, що витік становить «дуже серйозний ризик для національної безпеки» США.

Радник керівника Офісу президента України М. Подоляк назвав файли «фотошопом і псевдозливом».

Речник путіна д. пєсков охарактеризував витік «як досить цікавий».  

В Ізраїлі та Південній Кореї більшість документів назвали «фальшивками». 

Хто ж стоїть за інформаційним «зливом»?

13 квітня Федеральне бюро розслідувань США заарештувало військовослужбовця розвідувального крила Національної повітряної гвардії штату Массачусетс 21-річного Джека Тейшейру як підозрюваного у витоку секретних даних Пентагону. Він мав доступ до документів розвідки та керував приватною інтернет-групою Thug Shaker Central, через яку і стався витік. Зазначається, що перші документи Тейшейра під ніком OG почав «зливати» ще взимку, нібито без особливих цілей та не зовсім усвідомлюючи наслідки. Наразі немає свідчень, що Тейшейра працював на інтереси якоїсь країни, але у закритому чаті на Discord, куди він завантажував документи, були й росіяни.  

Проте дослідники New York Times вважають автором «зливу» російську спецслужбу. Вони стверджують, що відредаговані російськими спецслужбами матеріали вкиду отримали «вірусне» поширення та відповідне коментування проросійськими соцмережами. Про роль росії як єдиного бенефіціара витоку розвідданих США заявив і глава ГУР МО України К. Буданов в інтерв’ю ABC News.

Водночас експерти OSINT-агенції Molfar наводять такі докази фальшування оприлюднених на платформі Discord матеріалів: неправильний формат написання дати (у документі вказана «1 Mar», однак в американській англійській заведено писати «Mar 1»), граматичні помилки у написанні (зокрема ПВК «вагнер» зазначена як Vagner замість Wagner), твердження, що Україна вже отримала танки Abrams (хоча їх передача офіційно запланована на кінець 2023-го року), позначення розмірів у дюймах замість метрів за стандартами НАТО.

Наслідки витоку для України, росії та США?

Хоча в сфальшованих росією так званих документах немає нічого про напрямок майбутнього українського контрнаступу, через потенційний ризик «зливу» дійсної інформації про плани військових операцій, терміни українського контрнаступу були змінені.

Росія зараз намагається максимально скористатися ситуацією та розгорнула в інфопросторі чергову ІПсО з дискредитації української влади. Так, інформація зі «зливу» про стеження США за українськими високопосадовцями вже використовується російською пропагандою як підтвердження наративу про «зовнішнє керівництво Україною».

Для США це може ускладнити відносини із союзниками по НАТО через звинувачення у нездатності Сполучених Штатів зберігати свої секрети. Якщо Вашингтон через виток обмежить доступ союзників до майбутніх розвідувальних звітів, це призведе до втрати координації дій Альянсу, зокрема і з військової та інформаційної допомоги Україні. Твердження в «зливах» про наявність американської агентури у вищих російських військових сферах спонукає кремль до їх пошуку та знищення, що знизить поінформованість США про плани путіна. 

❗️Російські маніпуляції навколо витоку документів не сповільнять західну допомогу Україні та не завадять підготовці українських військових до контрнаступу. До того ж, українські союзники зроблять все, щоб у найкоротший час звести наслідки цього «зливу» нанівець.

Працівники Центру протидії дезінформації підготували лонгрід на тему: Які сценарії розвитку російсько-української війни? Детальніше – за посиланням: https://cpd.gov.ua/articles/yaki-sczenariyi-rozvytku-rosijsko-ukrayinskoyi-vijny/

  • 14 Квітня, 2023

Коментарі закриті.

Pin It on Pinterest