Головна | Статті | Що роблять у небі над Україною російські повітряні кулі

Що роблять у небі над Україною російські повітряні кулі

Що роблять у небі над Україною російські повітряні кулі

Новим трендом світового інформаційного простору несподівано стали словосполучення «повітряна куля» та аеростат. Більше того, начебто давно забуті  атрибути військової практики Другої світової війни ледве не призвели до конфлікту між ядерними державами США та КНР. 

☝️ Аеростат – це літальний апарат, який піднімається вгору завдяки легшому за повітря газу, що міститься в його оболонці. Відрізняють керовані (з двигунами) та некеровані (повітряні кулі, які вільно рухаються в повітряних потоках) аеростати. Традиційно аеростати (повітряні кулі) застосовують у наукових цілях, проте останнім часом вони все частіше використовуються для спостереження та збору розвідувальних даних. Популярність отримують аеростати з кутовими відбивачами, специфічна конструкція яких призначена для розвідки та відволікання ППО від реальних цілей. 

Так, світового резонансу отримав інцидент 10 лютого, коли китайська повітряна куля була збита ВПС США. І хоча Пекін стверджував, що аеростат використовувався для дослідження атмосфери та просто відхилився від курсу, аналіз його залишків виявив високотехнологічне обладнання, здатне «збирати сигнали зв’язку та іншу конфіденційну інформацію». Інцидент спричинив загострення напруженості у відносинах між Вашингтоном і Пекіном, а візит держсекретаря США Ентоні Блінкена в Китай відклали. Зі свого боку офіційний представник МЗС Китаю на брифінгу 13 лютого заявив, що протягом 2022 року аеростати США більше 10 разів нелегально проникали на територію Китаю. У Білому домі заяви китайського МЗС назвали брехнею.

Чому саме аеростати стали активно використовуватися для військових цілей?

По-перше, цей спосіб є відносно дешевим, а повітряні кулі з радіолокаційними відбивачами можуть використовуватися за різним призначенням (порушувати роботу інфрачервоних систем наведення ракетних систем, заважати літакам-розвідникам та супутникам тощо).

По-друге, аеростати мають певні переваги в порівнянні з розвідувальними супутниками. Вони перебувають ближче до поверхні Землі, їх складніше виявити за допомогою радарів, вони можуть зависати над територією, що забезпечує високу якість зображень, за допомогою апаратури аеростатів можна прослуховувати канали зв’язку, недоступні для прослуховування з супутників через їхню віддаленість від Землі.

Проте аеростати мають і суттєві недоліки – вони рухаються в повітряних потоках з невеликою швидкістю та змінюють напрямок залежно від сили і напрямку вітру, що дозволяє ППО їх легко виявляти та збивати.  

Що стоїть за ситуацією з повітряними кулями і до чого тут Україна?

Американські розвідслужби дійшли висновку, що Китай регулярно використовує аеростати з розвідувальною метою в різних кінцях світу. Китайські аеростати були помічені над Центральною та Латинською Америкою, Південною та Південно-Східною Азією, Європою. За останні кілька тижнів над Північною Америкою збили вже 4 невизначені об’єкти, останній з яких пролітав у безпосередній близькості від важливих військових об’єктів США. 

14 лютого українська ППО зафіксувала над територією України численні повітряні кулі з кутовими відбивачами, які запустили зс рф. Речник Повітряних сил України Ю.Ігнат повідомив, що у небі України спостерігались ті ж самі об’єкти, які ще 12 квітня минулого року помітили над Дніпропетровською областю. Характерно, що того ж 14 лютого повітряне спостереження ВПС Румунії виявило цілі, схожі на російські повітряні кульки, які могли залетіти  під впливом вітру.

Як пояснив Ігнат, такі літаючі об’єкти окупанти використовують для проведення розвідки та відволікання і виснаження української ППО хибними цілями. Спостерігаються спроби захищатися за допомогою встановлених на землі кутових відбивачів  від вогневих ударів ЗСУ із далекобійних пускових установок HIMARS.

Як стверджує генеральний секретар Альянсу Є.Столтенберг, Китай та росія збільшують розвідувальну й спостережну діяльність проти держав-членів НАТО через різні канали. «Вже були задіяні кіберпростір, супутники і тепер – аеростати», – зауважив він. З урахуванням загострення відносин США з рф на тлі подій в Україні та непублічної підтримки агресії з боку Китаю, американська розвідка допускає долучення росії до спільного застосування розробленої КНР програми збору розвідувальних даних за допомогою висотних повітряних куль спостереження. Недарма нещодавно Китай під час навчань демонстрував аналогічні російським повітряні кулі, оснащені радіолокаційними відбивачами сигналу.

❗️ Використання російських повітряних куль в Україні свідчить про виснаження технічних можливостей російської армії, що змушує застосовувати для розвідки та виявлення позицій  ППО замість безпілотників аеростати часів Другої світової війни. Українська ППО радіолокаційно спостерігає ці повітряні цілі та у разі ухвалення відповідного рішення – готова їх збивати.

❗️Аналітики Центру протидії дезінформації при РНБО підготували лонгрід на тему: Як Західні експерти уявляють закінчення війни в Україні? Детальніше – за посиланням: https://cpd.gov.ua/main/yakym-zahidni-eksperty-vvazhayut-zakinchennya-vijny-v-ukrayini/

  • 16 Лютого, 2023

Коментарі закриті.

Pin It on Pinterest