Головна | Статті | Про що свідчать удари ракет ЗРК С-400 по Києву і як цьому протистояти

Про що свідчать удари ракет ЗРК С-400 по Києву і як цьому протистояти

Про що свідчать удари ракет ЗРК С-400 по Києву і як цьому протистояти

Зранку 14 січня росіяни атакували Київ з північного напрямку зенітними керованими ракетами російського комплексу ЗРК С-400. Остаточні дані, звідки здійснювалися такі пуски, не оприлюднено, натомість аналітики моніторингової групи «Беларускі Гаюн» вважають, що пусковим районом ракет 48Н6ДМ з С-400 була Брянська область рф. 

Також експерти не виключають обстріл з білоруського аеродрому «Зябровка», розташованого під Гомелем у 20 км від кордону з Україною. Саме цей аеродром у Білорусі вже офіційно фігурував як пусковий район С-300 для ударів по наземних об’єктах у Чернігівській області. 

Попередній аналіз фото уламків знайденої ракети свідчить, що йдеться про ракети типу 48Н6ДМ, які найімовірніше вже вдруге були застосовані росією в обстрілах Києва, адже аналогічні уламки бачили в зоні ураження приватного будинку у Протасовому Ярі, а також у зруйнованому готелі «Алфавіто» поблизу палацу «Україна» після ракетних ударів по столиці 31 грудня.

❗️Ракета 48Н6ДМ має дальність ураження повітряних та наземних цілей до 250 км, а вагу бойової частини – 180 кг. Також треба зважати на величезну максимальну швидкість ракети 48Н6ДМ – 2,5 км/с, від пуску із землі до влучання на відстань близько 200 км проходить лише кілька хвилин. Крім того, 48Н6ДМ оснащені «контактним підривачем», який реагує на проходження поряд з повітряною ціллю. У разі удару по наземній цілі він може спрацювати ще на незначній висоті або під час контакту з поверхнею, що дозволяє у разі влучання у житловий будинок легко пробити стіни чи дах та завдати значних руйнувань, а у разі підриву на незначній висоті – уразити уламками цивільне населення. 

Також навіть на відносно невеликих дистанціях обстріли з 48Н6ДМ демонструють низьку точність, внаслідок чого часто не влучають в намічені цілі. Механізм наведення ракети 48Н6ДМ у режимі «земля-земля» для точності удару передбачає необхідність прямої радіолокаційної видимості між РЛС та ракетою. При дальності пуску 230 км управління ракетою втрачається на висоті приблизно 3 км, і далі ракета просто падає неподалік цілі.

Підступність використання росіянами 48Н6ДМ полягає у тому, що українським силам ППО та ПРО важко вчасно зафіксувати момент пуску такої ракети та ідентифікувати її як удар саме по наземним цілям, а не по повітряним. За таких умов не завжди є змога вчасно попередити населення про ракетну загрозу, що і підтвердив останній обстріл, коли система повітряної тривоги в столиці не встигла спрацювати.

За даними речника командування повітряних сил ЗСУ Ю.Ігната, використання призначених для знищення повітряних цілей ЗРК С-300 та С-400 по наземних цілях в Україні обумовлено поступовим вичерпанням у росії запасів крилатих та балістичних ракет типу «Іскандер».

❓Що ж робити в цій ситуації?

Слід зазначити, що використання зенітних ракет 48Н6ДМ для ударів по землі передбачає їх пуск за балістичною траєкторією, внаслідок чого їх перехоплення потребує таких комплексів протиракетної оборони, як Patriot PAC3 з кінетичними перехоплювачами MSE чи французько-італійські SAMP-T, які наразі відсутні в ЗСУ. Передачу перших Україні вже анонсували США та Німеччина, щодо других ще тривають переговори з Італією. Негайні поставки українським військовим такого озброєння кардинально змінять ситуацію, адже знищення кожної одиниці такої зброї рятує десятки чи сотні мирних життів. 

За інформацією військового експерта О.Мусієнка, за найкращим сценарієм, американські комплекси ППО Patriot з’являться в Україні навесні.

Також Ізраїль висловив готовність поставити Україні відповідні системи раннього попередження населення про атаку балістичними ракетами такого типу.

❗️Немає сумнівів, що росія продовжить використовувати для обстрілів українських міст весь наявний спектр ракетного озброєння – від застарілих авіаційних боєприпасів до новіших ракет 48Н6ДМ ЗРК С-300 та їх новітнього аналогу С-400. Обстріли росією українських міст і Києва ракетами С-400 мають здебільшого політичне, аніж військове значення та стають елементом залякування та шантажу. 

Адже через застосування зенітних ракет 48Н6ДМ зі збільшеною кількістю вражаючих елементів по наземних цілях на великій дальності без можливостей РЛС-наведення під загрозою аналогічних вкрай небезпечних невибіркових ударів залишається мирне населення не лише Києва, але й Житомира, Рівного, Луцька і Львова. А з іншого боку, застосуванням таких ракет із території білорусі окупанти очікують української відповіді по тих позиціях на території РБ, де розміщуються ракети С-300 і С-400, щоб цим втягнути Білорусь у війну на боці росії. 

‼️Поки що єдиним варіантом захисту від російських ракет залишається знищення самих пускових установок безпосередньо на позиціях, звідки завдаються удари, де б вони не були розміщені – на території Білорусі чи в росії.  

  • 19 Січня, 2023

Коментарі закриті.

Pin It on Pinterest