Головна | Статті | Як НАТО готується до російських ракетних ударів по Європі

Як НАТО готується до російських ракетних ударів по Європі

Як НАТО готується до російських ракетних ударів по Європі

Сенсаційна публікація в британській газеті The Times привернула увагу світової спільноти. Як стверджують журналістські джерела серед високопоставлених генералів Альянсу, НАТО починає активно готуватися до російських ракетних ударів по об’єктах у всій Європі.

Які висновки з публікації можна зробити?

По-перше, Захід вважає загрозу війни рф в Європі досить реальною і НАТО вживає відповідних упереджувальних заходів. Підставою для такого рішення став той факт, що на тлі агресії проти України росія значно посилила своє військове виробництво, перевівши свій військово-промисловий комплекс на цілодобовий режим роботи. А це опосередковано свідчить, що після «вирішення» питання з Україною російські війська підуть далі. Недарма російське керівництво на всіх міжнародних майданчиках і в публічному інформаційному просторі цілеспрямовано просуває тезу про необхідність укладення «мирного договору» з Україною, звісно ж на умовах територіальних поступок. У кремлі також сповнені оптимізму і впевненості, що зможуть успішно протистояти Заходу, налагодивши тісніші економічні та дипломатичні зв’язки з Китаєм і країнами Глобального Півдня. Хоча голова Об’єднаного командування НАТО з тилового забезпечення та логістики (JSEC) генерал О. Сольфранк наполягає на здатності Північноатлантичного альянсу ефективно стримувати, а за необхідності і відобразити російське вторгнення, мінімум у п’яти країнах-союзниках НАТО сценарій війни з рф моделюється та передбачає завдання російських ударів глибоко за лінією фронту в намаганні знищити цивільну та військову інфраструктуру.

По-друге, лідери європейських країн Альянсу визнають, що стримування потенційного російського вторгнення – це не стільки питання збільшення військової сили, скільки здатності швидко перекинути її туди, де вона має бути. Отже, європейські країни приступили до створення «воєнного Шенгену» – системи, яка в ідеалі дозволила б військовим конвоям перетинати всю Європу на підставі єдиного дозволу, зупиняючись лише для заправки та відпочинку. До речі, з восени 2017 року формування цієї системи стало головним завданням програми Постійного структурованого військового партнерства ЄС (PESCO), одним із ключових елементів якої мало стати посилення ролі європейської транспортної інфраструктури (автомобільні дороги, залізниці, мости, тунелі, порти та аеропорти) для доставки важкої та великогабаритної військової техніки. 

Коли стало очевидним, що рф озброюється швидше, ніж очікувало НАТО і активно поповнює свій військовий арсенал поставками озброєння з Ірану і Північної Кореї, реалізація програми PESCO значно активізувалася. Відтак, як зазначив  О. Сольфранк, Альянс намагатиметься уникнути бюрократичних процедур, що стримують підвищення мобільності військ членів блоку, та запропонував дозволити країнам НАТО використовувати військову техніку і спорядження одна одної. У відповідь на загрозу російських ракетних ударів Альянс планує приділити особливу увагу зміцненню протиповітряної оборони, а також збільшенню виробництва ракет великої дальності, тобто фактично звести щит протиповітряної та протиракетної оборони над особливо важливими об’єктами в Європі.

По-третє, це свідчить, що європейські союзники України перестають перекладати завдання протидії росії виключно на ЗСУ і приймають роль повноцінного регіонального лідера, спроможного зупинити агресивні наміри путіна. Взяти на себе роль лідера в забезпеченні системи європейської та світової безпеки змушує ситуація, ускладнена президентською виборчою кампанією у США, подіями навколо Тайваню та палестино-ізраїльського протистояння, коли незважаючи на зусилля Адміністрації Д. Байдена, Конгрес США зволікає з продовженням фінансової та військової допомоги Україні. Тож, європейські лідери перелаштовують свої уряди й суспільства не тільки на тривалу і якісну допомогу Україні, а і на втілення в життя потужної оборонної політики. Ба більше, нещодавно голови комітетів із закордонних справ Чехії, Іспанії, Франції, Литви та Канади попередили Конгрес США, що якщо не буде схвалено військову допомогу Україні, країни Європи не зможуть підтримати Сполучені Штати у разі потенційного конфлікту з Китаєм через Тайвань. Звісно, що це цілком спростовує наративи російської пропаганди – «Захід втомився від України», «Захід змирився з поразкою України», «Захід припинятиме підтримку України». Тому, погодження політичних питань із запрошенням України в НАТО стає ще актуальнішим.

Отже, лідери європейських країн визнають, що хоча зараз військова міць рф зосереджена на Україні, агресивна політика кремля ніколи не зупиниться самостійно і залишається смертельною небезпекою для Європи і світу, яку можна зупинити тільки насильно. За оцінками експертів, Альянс має щонайбільше 3 роки, щоб зміцнити оборону проти можливого російського наступу на його територію.

Центр протидії дезінформації підготував лонгрид на тему: Які підсумки «Рамштайн-18» для України? Детальніше – за посиланням: https://cpd.gov.ua/main/yaki-pidsumky-ramshtajn-18-dlya-ukrayiny/

  • 29 Січня, 2024

Коментарі закриті.

Pin It on Pinterest