Головна | Звіти | Центр протидії дезінформації при РНБО України попереджає про можливі інформаційні провокації, спрямовані на перенаправлення мігрантів на українсько-білоруську ділянку кордону

Центр протидії дезінформації при РНБО України попереджає про можливі інформаційні провокації, спрямовані на перенаправлення мігрантів на українсько-білоруську ділянку кордону

Центр протидії дезінформації при РНБО України попереджає про можливі інформаційні провокації, спрямовані на перенаправлення мігрантів на українсько-білоруську ділянку кордону

Фахівці Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України здійснюють постійний моніторинг інформаційних повідомлень щодо ситуації на кордоні між Республікою Польща та Республікою Білорусь.

ЦПД зазначає, що згідно з інформацією, поширеною Міністерством внутрішніх справ і адміністрації Республіки Польща, з-поміж біженців поблизу польського кордону поширюються чутки про нібито готовність Німеччини зустріти біженців та про нібито ухвалені для цього логістичні рішення: «до них приїдуть автобуси з Німеччини, а Польща їх пропустить».

Представники польської влади спростовують цю інформацію як таку, що спрямована на підбурювання мігрантів до штурму польського кордону, і застерігають від непродуманих дій.

Своєю чергою, «BBC News. Русская служба» повідомляє, що для нівелювання поширення дезінформації серед мігрантів на усі непольські номери мобільних телефонів, що перебувають у прикордонній зоні, надсилаються смс-повідомлення із закликом не вірити цим чуткам: «Польський кордон є добре захищений». Такі ж самі повідомлення дублюються гучномовцями на прикордонних пунктах пропуску. 

Фахівці ЦПД прогнозують, що схожа тактика провокування може бути застосована поблизу українсько-білоруського кордону. Зокрема, не виключена інформаційна провокація, що деякі країни-сусіди України нібито готові зустріти біженців, яким потрібно лише перетнути територію України.

З огляду на ситуацію, що склалася, ЦПД направила рекомендації відповідним органам влади щодо необхідності завчасно вжити профілактичних заходів, зокрема сформулювати повідомлення англійською, арабською та іншими мовами з інформацією про норми вітчизняного законодавства, що регулюють міграційні питання, та правові наслідки незаконного перетину кордону. Повідомлення мають бути призначені для превентивного інформування осіб, які можуть намагатися незаконно перетнути українсько-білоруський кордон.

  • 3 Грудня, 2021

Коментарі закриті.

Pin It on Pinterest