Головна | Статті | Як Україна пережила зимовий терор росії

Як Україна пережила зимовий терор росії

Як Україна пережила зимовий терор росії

Зимовий період 2022-2023 років виявився для України та Європи черговим випробуванням на міцність. Не маючи суттєвих перемог на полі бою, кремль змінив тактику в бік енергетичного терору. Росіяни дуже сподівалися, що без їхніх енергоносіїв ЄС стане «відповідальнішим» у рішенні надання військової допомоги Україні, а українська влада зі зруйнованою російськими ракетами енергосистемою просто не переживе зиму й буде «знесена» розлюченими українцями. 

Путін переконував росіян і самого себе, що обрав безпрограшну тактику, та мріяв про те, що загроза холодної та голодної смерті стане найвагомішим інструментом інформаційно-психологічного тиску на Україну, Євросоюз і НАТО. Російською пропагандою різними мовами розписувались апокаліптичні сценарії, в яких європейці та українці замерзають у своїх будинках без опалення та світла й вимагають піти з путіним на мирову. Улюбленою темою російського телебачення стали відеосюжети про британок, які нібито не здатні сплачувати рахунки за комунальні послуги й вимушені «відправлятися на панель», або німців, які через брак грошей на продукти «їли собачий корм і домашніх улюбленців».

З 10 жовтня найбільшими з часів Другої світової війни обстрілами критичної інфраструктури російські загарбники намагались заморозити українські міста й села. Атаками безпілотників і ракетними ударами понад 40% енергетичних об’єктів на Київщині, Харківщині, Львівщині, Вінниччині та в решті регіонів України були виведені з ладу (всього з жовтня 2022 року росія завдала 255 ударів по 112 об’єктах енергетичної інфраструктури України). Крім масштабних руйнувань через постійні ракетні та дронові атаки, українська енергосистема втратила понад 10 ГВт основних встановлених потужностей, які тимчасово перебувають під контролем ворога (ключова втрата – найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС). З 20 жовтня у всій Україні були введені обмеження постачання електроенергії, але добитися повного вимкнення електрики росія не змогла. Українцям довелося пристосовуватися до відключень електроенергії, відсутності води й опалення. До списку найзатребуваніших товарів цієї зими ввійшли генератори, павербанки, зарядні станції. Насамперед завдяки професіоналізму українських енергетиків ситуацію вдалося утримати, в енергосистемі працюють усі види генерації, дефіцит відсутній і поки не прогнозується. Це дозволило відмовитись від «віялових» відключень та повернути у міста вуличне освітлення й рух електротранспорту. Аномально тепла зима стала тільки одним із факторів, що дозволив витримати критичне падіння генерації внаслідок обстрілів. Українські енергетики опівночі з 23 на 24 лютого 2022 року здійснили від’єднання енергосистеми України від росії та Білорусі, а вже 16 березня Україна стала частиною єдиної енергосистеми Євросоюзу (ENTSO-E). Це дозволило не тільки зберегти енергобаланс, а й експортувати залишки електроенергії в Молдову, Румунію, Словаччину. За твердженням керівництва НАК «Нафтогаз України» в ефірі телемарафону, опалювальний сезон відбувається штатно, запасів газу в підземних сховищах та обсягів власного видобутку достатньо для його своєчасного завершення.  

Вдалося стабілізувати і паливну кризу – протягом осені-зими 2022-2023 років український ринок пального повністю перебудувався з російських на європейські поставки. До середини липня Україна задовольнила потребу в дизельному пальному, у вересні – з бензином. Наразі в попиті на бензин і дизель Україна повернулася на довоєнні позначки, ціни на пальне зросли, проте черг на заправках немає.

Також не підтвердились сподіванні москви, що без російського газу Європа замерзне. Хоча, готуючись до війни в Україні, кремль ще з 2021 року цілеспрямовано знижував запаси газу в підконтрольних йому європейських газосховищах, а також обмежував транзит через українську газотранспортну систему, спроба нафтогазового шантажу зазнала поразки. Відносно тепла зима, диверсифікація джерел газопостачання та запаси газу допомогли запобігти енергетичному краху й зламати надії російського диктатора. Більше того, на відмові від російського газу Європейський Союз зекономив 12 млрд євро.

Песимістичний прогноз очікує наступної зими саму державу-агресорку. За підрахунками експертів Reuters, частка росії на газовому ринку Євросоюзу скоротилася з 40% (у 2021 році) до 7,5% (у 2022 році), тому експортні доходи росії від продажу газу в країни Європи у 2023 році можуть обвалитися вдвічі. 

❗️Таким чином, «страшилки» росіян про повне затемнення України та евакуацію мільйонів людей напередодні опалювального сезону не здійснилися, як і план газового шантажу Європи та примусу до переговорів на умовах кремля. Незважаючи на істеричні прогнози, Україна зустріла весну зі світлом, теплом та абсолютною вірою в перемогу.

Фахівці Центру протидії дезінформації підготували лонгрід на тему: Енергетичний бумеранг кремля. Детальніше – за посиланням: https://cpd.gov.ua/main/energetychnyj-bumerang-putina/

  • 2 Березня, 2023

Коментарі закриті.

Pin It on Pinterest