Головна | Статті | Як кремль потрапив в нафтову пастку Індії

Як кремль потрапив в нафтову пастку Індії

Як кремль потрапив в нафтову пастку Індії

Як відомо, військова агресія росії проти України призвела до заборони США та ЄС на морський імпорт російської нафти. Це змусило москву шукати альтернативні ринки, переважно в Азії, куди наразі йде до 80% нафтового експорту.

☝️ Міністри фінансів «G7» і Австралії запровадили стелю цін на російську нафту, спрямовану на скорочення доходів росії та припинення війни в Україні. Угода передбачає відмову США та Євросоюзу від закупівель нафти, а також обмеження закупівлі для  інших країн за ціною, вищою від встановленої стелі в 60 доларів за барель. Таку нафту не можна буде застрахувати та перевозити. Обмеження набули чинності з 5 грудня 2022 року для сирої нафти та з 5 лютого 2023 року для продуктів перероблення нафти. Росія заявила, що не дотримуватиметься цієї межі, навіть якщо їй доведеться скоротити виробництво.

Щоб хоч якось стримати падіння доходів від експорту нафти та газу, кремль задіяв механізм демпінгування цін та розрахунків у нацвалютах – рублях і національній валюті країни-імпортера. 

Однією з країн, яка спокусилася на закупівлю дешевої нафти в москви, стала Індія. За допомогою знижок росія переконала Індію не приймати стелю цін і далі купувати в неї нафту. Знижки, дійсно, вражаючі – для Індії, яка зазвичай купувала російську нафту за ціною 110 доларів за барель, демпінгова ціна склала 32-35 доларів. Не дивно, що за підсумками року постачання російської нафти до Індії зросло в 33 рази (майже 1,5 млн барелів за добу, що дозволяє Індії покрити за рахунок російської нафти 85% своїх потреб).

Проте виявилось, що розрекламований план відмови в розрахунках від долара призвів до «несподіваної» проблеми – рупії, отримані за продаж енергетичних товарів індійським контрагентам, нема куди подіти. У російських експортерів накопичилася індійська валюта, але індійський регулятор не дозволяє торгувати їй на Московській біржі та конвертувати в рублі.

Це обумовлено тим, що індійське валютне регулювання обмежує обіг і розрахунки в рупіях за межами Індії. Використовувати рупії безпосередньо для імпорту індійських товарів до росії також виявилося непросто, адже торгівля переважно йде в одному напрямку – до Індії. Так, Індія імпортує з росії товарів на $4-5 млрд в місяць, а експорт індійської продукції до росії обчислюється лише сотнями мільйонів. У результаті сформувався гігантський торговельний дисбаланс, внаслідок чого російські банки почали масово відмовлятися від отримання рупій. Так само використовувати рублі замість рупій не бажає й індійська сторона, оскільки для цієї валюти не існує фіксованого обмінного курсу. 

Московська біржа очікує рішення ЦБ Індії щодо розширення інтернаціоналізації рупії, але поки що питання «зависло». Хоча індійський ЦБ ще в червні минулого року схвалив відкриття коррахунків у рупіях російським банкам, великих угод не проводиться. Спроби російських чиновників узгодити з індійською владою список з 500 товарів, які Індія могла б продавати до рф (поршні, масляні насоси, котушки запалювання, бампери, обладнання для текстильної промисловості, а ще – майже 200 товарів для металургії) також не вдалися. 

У таких умовах індійські нафтопереробні заводи в обхід західних санкцій все частіше використовують для оплати деяких поставок російської нафти дирхами Об’єднаних Арабських Еміратів, які прив’язані до долара. Так, валюта ОАЕ стає популярною і для російських нафтовиків.

Спроби влади рф поступово зменшувати нечисленним покупцям знижки на нафту приречені на поразку, оскільки найбільші покупці російської нафти (Індія та Китай) розуміють безвихідну ситуацію кремля і не бажають платити більше. До того ж росія не тільки не може позбутися гігантських знижок, а вимушена ще знижувати ціну. В жовтні 2022 р. НПЗ Індії купували в росії нафту марки Brent в середньому на 8 доларів за барель дешевше, ніж до цього, у листопаді — вже на $10-11, у грудні знижки досягли $12–15, у січні — $15–20.

При цьому доходи російських нафтовиків від експорту тільки в грудні 2022 р. впали на 20%, а якщо брати пікові значення березня минулого року, то на 41%.

Також виявилось, що Індія нарощує закупівлю нафти в росії зі значними знижками, після чого індійські нафтопереробні заводи готують паливо для ринку США і країн Євросоюзу.  Тільки в січні 2023 р. Індія щодня відвантажувала до США 89 тис. барелів бензину й дизелю (рекорд за останні 4 роки), а до Європи — 172 тис. барелів дизельного палива з низьким вмістом сірки (максимальний результат з жовтня 2021 р.). Це фактично нівелює погрози рф не продавати енергоносії країнам, які доєдналися до лімітування цін на нафту.

❗️Тобто нафтове ембарго для рф, з одного боку, забезпечує США та ЄС російськими нафтопродуктами за зниженими цінами, а з іншого — обвал ціни на російську нафту позбавляє росію суттєвої частини доходів для фінансування війни проти України. 

Працівники Центру протидії дезінформації підготували лонгрід на тему: Енергетичний бумеранг кремля. Детальніше – за посиланням: https://cpd.gov.ua/main/energetychnyj-bumerang-putina/

  • 7 Березня, 2023

Коментарі закриті.

Pin It on Pinterest