Головна | Статті | Русскій мір: Церква

Русскій мір: Церква

Русскій мір: Церква

Центр протидії дезінформації при РНБО України аналізує, яке місце посідає в росії церква та як це впливає на політику держави.

Зрощення церкви з державою є наріжним каменем у побудові рф свого антисвіту. РПЦ вже давно сприймається як державна церква в росії. “Русский мир” не враховує ані міжнародного права, ані суверенітету інших держав, ані волевиявлення окремих народів, не кажучи вже про права і свободи кожної окремої людини, яку москва вписує до свого світу автоматично.

Переважна більшість світової християнської богословської спільноти засуджує вчення “русского мира” як єретичне, що порушує засадничі принципи світового православ’я. Саме воно є ідеологічним підгрунтям нинішньої війни в Україні.

Патріарх кирило фактично благословив російські війська на війну, висловивши тези: «росія, Україна і Білорусь, й інші племена і народи – все це російська земля». А якісь зовнішні сили, що хочуть перешкодити встановленню цієї єдності фактично заважають захопленню України.

На заклик зупинити бойові дії та згадати про взаємне прощення він заявив: «прощення без справедливості є капітуляцією і слабкістю». Він вважає війну в Україні «боротьбою метафізичного значення», яка здійснюється не тільки на землі, а й в духовному світі. А свій власний стан він оцінив як розп’яття на хресті.

Сотні представників духовенства звернулися до церковного трибуналу: розібратися з риторикою московського патріарха гундяєва, який продовжує підтримувати війну в Україні. Найближчим часом в Константинополі має відбутися самміт пентархії (п’яти найстаріших церков православного Сходу). Найжорсткіше можливе покарання для гундяєва буде оголошення його єретиком.

Але “русский мир” – це не лише єресь, а й неонацистська ідеологія: має конкретного тоталітарного вождя, вміщує в себе та використовує у своїй риториці та політиці шовіністичні, фашистські, расистські, ксенофобські ідеї, заклики, образи й цілі.

Доктрина “русского міра” про насильницьке розширення імперського простору під приводом особливого цивілізаційного права та шляху несе загрозу всьому людству. Ця ідеологія має бути засуджена світовим співтовариством і юридично заборонена як неонацистська, тоталітарна та екстремістська.

 Гундяєв, ніби він не пастир духовний, а армійський політрук, неодноразово озвучував їхню спільну з путіним єдину мету: ліквідація української ідентичності, ліквідація всіх, хто вважає себе українцями, інакшими від росіян, “перезагрузка” і “зміна менталітету мешканців України”.

На початку Другої світової війни деякі релігійні діячі також благословляли Гітлера на ту війну та закладали “духовно ідейні” та “цивілізаційні” обгрунтування на її виправдання. Проте у нацистській Німеччині знайшлося 286 священників, які виступили проти війни – так звана сповідуюча церква. А в керівництві російської церкви не знайшлося жодного голосу проти цього канібалізму.

В своїй історичній злочинній промові 22 лютого, путін апелював до вчення про «русский мир». Подібні спроби пов’язати в одну купу кілька релігійних вчень та особистих ціннісних уявлень вже відбувалися у світі в ІІІ-ІV ст. в Ірані та вплинули на подальший розвиток окультизму.

Магічне мислення для тоталітарних культів має дуже велике значення. Путінська магічна риторика чи релігійне мислення засноване на меседжі: народу, який є носієм цієї риторики, потрібно більше простору для його духовного існування.

Так зване православ’я путіна протирічить церковним традиціям. Зокрема, на його думку, іслам до православ’я ближче ніж католицизм. Звертає на себе увагу тяжіння путіна до нумерології та красивих дат типу 08.08.08 чи 22.02.2022, а також залежність від парапсихологів та шаманів.

Виступаючи на концерті-мітингу “крымская весна” в Лужніках, путін цитував Євангеліє: «Ніхто більшої любові не має над ту, як хто свою душу поклав би за друзів своїх». (Ів.15,13). Але знання Біблії не компенсують браку віри!

Тож думка, що ми зможемо достукатися до росіян, не має жодної підстави. Ми не зможемо достукатися до людини, яка є членом деструктивного культу або секти, тому що вона слухає лише свого лідера путіна.

Позиція РПЦ та персонально гундяєва є максимально людиноненависницькою у цій війні. І у відродженій Україні місця Московському патріархату вже не буде. Ця структура має бути виключена з Всесвітньої ради церков, Конференції Європейських церков. Також має бути поставлене питання про персональні санкції проти патріарха кирила.

#ЦПДаналітика

  • 25 Квітня, 2022

Коментарі закриті.

Pin It on Pinterest