Головна | Статті | путін – 20 років невиконаних обіцянок. Технологія обману

путін – 20 років невиконаних обіцянок. Технологія обману

путін – 20 років невиконаних обіцянок. Технологія обману

Як бачимо, за час перебування при владі путін не виконав більшість своїх передвиборчих обіцянок. Проте це не заважає йому залишатися на чолі кремля та продовжувати годувати росіян надіями на світле майбутнє. Адже населення, політична, економічна та релігійна еліта росії зі стоїцизмом продовжує у правильних місцях звично плескати заявам свого лідера. Що стоїть за цим феноменом?

Насамперед, це декларування того, що путін не тримається за владу і готовий поступитися місцем наступнику. І коли певні прошарки російського населення чекають на чергові президентські вибори, щоб щось змінити, виявляється, що це лише чергова маніпуляція влади, щоб залишити все незмінним. Характерною є фраза путіна у березні 2000-го: «Усі сучасні передвиборні технології — це досить безсовісна справа. Вони всі пов’язані з тим, що потрібно дивитися в очі мільйонам людей і давати якісь обіцянки, знаючи, що вони нездійсненні».

  🔸 Обіцянка. Під час щорічної прес-конференції путіна 17 грудня 2020 р. він категорично заявив, що «негативно» ставиться до «можливості збільшення терміну президентських повноважень і можливості обиратися на цю посаду три і більше разів: «Я проти того, щоб будь-хто, якими б добрими міркуваннями він не керувався, порушував Конституцію нашої країни». Цієї точки зору він дотримувався і в 2005 році: «Я своє завдання бачу не в тому, щоб вічно сидіти в Кремлі», і в 2006-му: «Конституція не дає мені права балотуватися втретє поспіль».

 🔻 Фактично. 2008 року тодішній президент д.медведєв підписав закон про поправку до Конституції, яка збільшила термін повноважень президента з 4 до 6 років. А в січні 2020-го путін порушив свою головну обіцянку і теж запропонував внести зміни до Конституції. Держдума підтримала главу держави: депутат Валентина Терешкова навіть запропонувала ще одну поправку – «обнулення» термінів, які путін провів на посаді президента на момент ухвалення поправок. Це дозволить йому знову переобиратися у 2024 та 2030 роках, тобто залишатися при владі до 2036 року. У липні поправки до Конституції було ухвалено всеросійським голосуванням. Аналітики, які вивчали статистику виборів, назвали це голосування «найчеснішим» за останні 20 років.

По-друге, передвиборча риторика путіна спеціально розроблена політтехнологами, щоб вводити суспільство в оману. Ось лише основні маніпулятивні прийоми з промов путіна.

 🔸 «Нічого я не обіцяв».

🔻 Пошук у «Яндекс Новинах» дозволяє побачити понад 60 тис. повідомлень за словосполученням «путін пообіцяв», але на сайті президента рф однокореневі до «обіцяю» слова зустрічаються лише 688 разів. Провладні російські ЗМІ та соцмережі при тиражуванні кремлівських новин орієнтовані на інтерпретацію слів путіна щодо розвитку країни як «обіцянок». Наприклад, у Посланні до Федеральних Зборів путін таким чином згадав дворазове зростання валового внутрішнього продукту: «За десятиліття ми повинні щонайменше подвоїти валовий внутрішній продукт країни. Подвоєння ВВП — це системне і, звісно, масштабне завдання. Воно вимагатиме глибокого аналізу та уточнення існуючих підходів до економічної політики». Підконтрольні ЗМІ інтерпретували та поширили в інфопросторі цей  вислів як обіцянку подвоїти ВВП. Це дуже зручна схема. Адже, коли опозиційні журналісти намагалися звинуватити путіна в невиконанні «обіцянки», він досить різко вказав на помилку – «Нічого я не обіцяв. Я казав, що потрібно було б досягти, хотів би бачити росію, говорив про те, чого ми повинні прагнути».

 🔸 «Подивлюся, подумаю, поговорю».

🔻 Суттєве місце за частотою вживання в промовах путіна посідають абстрактні обіцянки докласти всіх зусиль, зробити все залежне, провести роботу. У роки президентства путін уникає обіцяти щось конкретне, що перевіряється. Аналіз кремлівського сайту, який дослівно фіксує висловлювання путіна, свідчить: зі 688 згадок обіцянок лише близько 150-ти — прямі та однозначні.  Крім того, близько третини президентських обіцянок відображають не конкретні дії, а суто наміри: «розгляну», «ознайомлюся», «розберуся», «подумаю», «повернуся до питання», «зверну увагу». Так, у 2015 році журналісти поскаржилися на майбутню приватизацію підприємства, яке виробляє знамените вологодське масло, уникнути якої хоче громадськість. «Добре, я обіцяю вам точно, що я з колегами щодо цього переговорю», — обнадіяв він і на цьому все закінчилось. Через рік, коли питання блокування приватизації вологодського маслозаводу знову було порушено, путін відреагував словами: «Я вам обіцяю точно, що це зроблю, обов’язково поговорю». 

Інший приклад. «Я вам обіцяю, ми його обов’язково проведемо через парламент, через Державну Думу», — сказав путін у 2013 році про закон, який забороняє керуючим компаніям ЖКГ працювати через офшори. Проте через три роки комітет Держдуми відхилив у першому читанні цей законопроект, хоча проблема не втратила своєї гостроти.

Ось цитата, яка ідеально втілює сутність путіна та його ставлення до обіцянок: «Обіцяю переобіцяти обіцяне».

❗️ Історія порожніх путінських обіцянок – це відображення трагедії російського народу, який незважаючи ні нащо, продовжує довіряти своє життя і долю країни зграї відвертих маніпуляторів. 

 🔷Аналітики Центру протидії дезінформації при РНБО підготували лонгрід на тему «Чи вплине зима на перебіг подій в Україні?» Детальніше – за посиланням: cpd.gov.ua/main/chy-vplyne-zyma-na-perebig-vijny-v-ukrayini/

  • 12 Січня, 2023

Коментарі закриті.

Pin It on Pinterest