Головна | Статті | Навіщо росії «другий Єрусалим» в Україні

Навіщо росії «другий Єрусалим» в Україні

Навіщо росії «другий Єрусалим» в Україні

Очевидно, що у російських пропагандистів спостерігається дефіцит ідей з дискредитації України, адже для своїх вкидів вони використовують все дивніші приводи. Тож, на тлі подій в Ізраїлі кремлівська пропаганда почала розкручувати в інфопросторі наратив під загальним гаслом «Київ – другий Єрусалим». До речі, ця давно забута богословська і філософська ідея пропонувала сприймати Київ як «Новий Єрусалим» на землі й відповідно передбачала перетворення Києва на міжнародний релігійний осередок і перенесення духовного центру християнського світу з Єрусалима до української столиці. Популярності концепція набула ще 1620 року під час місії єрусалимського патріарха Феофана III в Україну з метою відновлення православної ієрархії.

Автором відродження стародавнього міфу в новій обкладинці став відомий у вузьких колах кремлівських пропагандистів уродженець Сєвєродонецька Ігор (Гекко) Беркут. У своїх «опусах» пропагандист із російським громадянством поширював усі російські наративи – від підтримки агресії рф до заперечення державного суверенітету України та пророкування її занепаду. З 2014 року Беркут через низку YouTube-каналів та проросійських інформаційних ресурсів почав популяризувати ідеї створення з України «Нового Ізраїлю» та переселення на територію декількох її областей 6 мільйонів євреїв з Близького Сходу, а також 12 мільйонів євреїв зі США, рф і Європи. У 2015 році Беркута було внесено до бази «Миротворець», а  у 2022-му – оголошено в розшук.   

Оновлений російським агентом впливу міф отримав нове життя і назву – «проєкт Ізраїль 2.0». 

Фейк безпідставно стверджує, що проєкт переселення та облаштування євреїв в Україні вже погоджений з високопосадовцями Ізраїлю, України, рф, США і передбачає до 2029 року утворення єврейської держави на територіях п’яти південних областей України: Одеської, Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської та Миколаївської. «Другим Єрусалимом» стане Київ, Дніпро займе роль ділової столиці «Нового Єрусалима», а культурною столицею має стати Одеса.

Чому ідеї використання рф стародавнього міфу стали актуальними зараз? 

По-перше, актуалізація міфу обумовлена атакою ХАМАС. Основною мішенню російської пропаганди стали як колективний Захід, так і Україна. На аудиторію США, Ізраїлю та країн НАТО кремлем розрахована серія ІПсО з дискредитації України за такими наративами: «постачання Україною зброї палестинським терористам», «розкрадання в Україні західної допомоги», «українські найманці допомагають ворогам Ізраїлю». На тлі виснаження армійських арсеналів НАТО попередніми поставками Україні, інформаційна акція переслідує мету провокування протиріч у політикумі країн Альянсу та їх переорієнтування на першочергову допомогу Ізраїлю. Вкид про начебто досягнення домовленості з лідерами зацікавлених країн щодо переселення ізраїльтян до України має на меті внесення розколу в західно-українську коаліцію через формування в української влади недовіри до західних партнерів і провокування протестів радикально налаштованих націоналістичних кіл. Українську аудиторію російський вкид залякує тим, що захищати мешканців «Нового Ізраїлю» від рф будуть виключно українці східних і північно-центральних областей, а мешканцям західних областей України відводиться роль заробітчан за кордоном. Тобто місія українців полягатиме в захисті євреїв і нової держави «Небесний Єрусалим» від агресії, а основна маса населення України не матиме ні паспортів, ні громадянства цієї нової держави.

Тож фейк розрахований на суспільний протест і активізацію опозиційних сил в країні під загальним гаслом «українська влада вирішує палестинську кризу за рахунок українських територій і знищення населення на війні».

По-друге, ІПсО спрямована на дискредитацію високопоставлених армійських чиновників України. Так,  Беркут безпідставно відносить до так званих кремлівців Р. Хомчака,  О. Сирського, В. Курилюка, намагаючись таким чином скомпрометувати їх перед українською владою та відсторонити від керівництва ЗСУ.

По-третє, нова ІПсО продовжує просування ідеї «русского міра» на тлі  протиставлення двох протилежних концепцій в історії православ’я – «москва – третій Рим» і «Київ – другий Єрусалим». Так, концепція «москва – третій Рим» (вигадана в XVI столітті псковським ченцем Філофеєм) наполягає, що москва є спадкоємицею Риму і новою «священною імперією» та використовувалась як релігійний фундамент просування ідей «русского міра» по всій Європі. На відміну від російської, концепція «Київ – другий Єрусалим» передбачає сакральне, духовне уподібнення Єрусалиму як центру християнського світу та України як частини загальноєвропейського простору. Тому, інформаційна спецоперація має довести історичне релігійне домінування росії та спростувати статус Києва як духовної столиці православ’я та  раннього християнства.

Центр протидії дезінформації підготував лонгрід на тему: Чи вплине ситуація в Ізраїлі на Україну? Детальніше – за посиланням: https://cpd.gov.ua/main/chy-vplyne-sytuacziya-v-izrayili-na-ukrayinu/

  • 16 Жовтня, 2023

Коментарі закриті.

Pin It on Pinterest