Головна | Статті | Навіщо бєлгородський губернатор мріє приєднати харківщину

Навіщо бєлгородський губернатор мріє приєднати харківщину

Навіщо бєлгородський губернатор мріє приєднати харківщину

Головною метою російських пропагандистських ЗМІ наразі є спроба знайти виправдання безперешкодним обстрілам російських міст. Говорити про справжні причини неспроможності російської армії гарантувати безпеку власних територій неможливо, тому в хід ідуть фантазії адміністрацій прикордонних з Україною російських областей. «Найкреативнішим» виявився губернатор бєлгородської області в. гладков. На запитання журналіста про те, що можна зробити задля безпеки прикордонних регіонів, він запропонував «приєднати» Харків до бєлгородської області. За словами гладкова, це найкращий варіант розв’язання проблеми обстрілів на бєлгородщині. Ця дивна заява ввела у ступор навіть кореспондента пропагандистського видання, який перепитав, чи вірить губернатор у реальність такого сценарію. Від цього гладков помітно занервував, а потім ухилився від прямої відповіді.

Чи насправді гладков вірить, що це допоможе «припинити обстріли його регіону», чи це лише прояв інформаційної спецоперації з «промивання мізків» пересічним росіянам? 

Звісно, бєлгородський губернатор розуміє абсурдність своєї пропозиції захопити Харківщину. Адже

події на фронті не дають ніяких підстав на це розраховувати. З іншого боку, сам факт того, що подібні ідеї оприлюднює керівник цивільної адміністрації, а не військові, дає підстави вважати це заздалегідь підготовленою спецоперацією, спрямованою на заспокоєння та підняття морального духу жителів прикордоння, що знімає відповідальність за їхню реалізацію з військового командування і путіна як головнокомандувача.

Тож проблема захисту власних кордонів набуває для російської влади вирішального для її збереження значення.

Тільки на бєлгородщину з моменту початку повномасштабної російсько-української війни зайшли мінімум 5 диверсійних груп. Остання операція зі звільнення області від путінського режиму, здійснена російськими добровольцями, продемонструвала «прозорість» кордону та неготовність прикордонників і військових своєчасно виявляти й адекватно реагувати на вторгнення. На тлі розгубленості місцевих адміністрацій панічні настрої в прикордонних з Україною областях набувають хаотичного характеру. Поки гладков намагається заспокоїти жителів бєлгородщини запізнілою евакуацією дітей та запевняє, що «паніки нєт», його дружину з валізами помітили у місцевому аеропорту.

Про що це свідчить?

По-перше, що кремль не має відповідних сил та засобів утримувати в безпеці російський кордон з Україною довжиною у понад 1000 кілометрів. Путінська влада визнає безперспективність пропагандистських заходів на кшталт заяв гладкова із заспокоєння населення та змушена змирилися з новим статусом бєлгородської області як «зони бойових дій». Проте втримання бєлгородської, курської та воронезької областей і краснодарського краю залишається наразі головною стратегічною ціллю росії. Тому, мрія «приєднання» Харківської області подається російською пропагандою як крок для створення на її території «буферної зони» для зниження ефективності українських обстрілів. В Україні не без сарказму відреагували на «ідею» росіян вирішити проблему безпеки власних міст за рахунок окупації територій України. Так, радник голови Офісу Президента М. Подоляк заявив, що Україна готова підписати договір про створення «буферної зони» у вигляді демілітаризованої території, але на території росії за 100 кілометрів від кордону з Україною. Тож російські добровольці в ході рейдів по бєлгородській та брянській областях фактично здійснюють операції з підготовки для ЗСУ плацдарму зі створення там так званої демілітаризованої зони.

По-друге, жителі прикордонних з Україною регіонів – від курської до ростовської областей – все більше відходять від підтримки курсу кремля на продовження війни. Більше того, в прикордонні зростають сепаратистські настрої та критика військового командування і місцевої влади. І навпаки, значно більшого впливу в цих регіонах набувають такі угруповання, як «російський добровольчий корпус» та «свобода росії», а також меседжі української влади щодо відокремлення від рф. Спроби інформаційних «вкидів» з нереалістичними варіантами припинення обстрілів прикордонних областей рф виявилися невдалими, а силувати ці регіони до лояльності очільнику кремля стає все складніше.

❗️Головним підсумком подій в російському прикордонні є стале формування у його жителів розуміння, що альтернатива диктаторському режиму існує, і саме народ спроможний знищити путінську систему влади та припинити безглузду війну проти України. Крім того, ЗСУ мають бойовий потенціал не тільки для контрнаступу й звільнення власних окупованих територій, а і визволення народів рф від путінського режиму.

Центр протидії дезінформації підготував лонгрід на тему: Що виявив рейд російських патріотів до бєлгородської області? Детальніше – за посиланням: https://cpd.gov.ua/main/shho-vyyavyv-rejd-rosijskyh-patriotiv-po-byelgorodskij-oblasti/

  • 2 Червня, 2023

Коментарі закриті.

Pin It on Pinterest