Головна | Без категорії | Чим обернувся для пересічних росіян рік війни в Україні

Чим обернувся для пересічних росіян рік війни в Україні

Чим обернувся для пересічних росіян рік війни в Україні

Повномасштабна війна проти України, яку розв’язав путін, призвела до того, що якість життя на росії погіршується з кожним днем практично за всіма параметрами. Західні санкції загнали російську промисловість у глибоку кризу, внаслідок чого ціни зростають буквально на все, доходи росіян продовжують знижуватися, а кількість бідних зростати. 

Попри погіршення економічної ситуації, влада країни запевняє, що «життя в росії поліпшується з кожним днем». Так, путін на засіданні Ради зі стратегічного розвитку та національних проєктів рф заявив, що рівень бідності в країні нібито знизився, а доходи людей із мінімальними заробітками збільшилися майже на третину.

Зазвичай, коли російській владі треба ввести в оману власний народ, підключається підконтрольний росстат.

Звіти служби державної статистики рф доводять, що за межею бідності живе 15,3 млн або 10,5% населення. І навіть ці вражаючі цифри не відповідають дійсності. Насправді кількість населення російської федерації, що живе в умовах бідності, є значно більшою, ніж показує росстат.

Щоб хоч якось применшити жахливий стан добробуту росіян, кремль вдається до звичних прийомів маніпуляції. Методика формування мінімального споживчого кошика визначається росстатом як вартість мінімального набору продуктів (6772 рублів), помноженого на 2, мовляв, інші витрати мають вписатися в суму 13545 руб. Така оцінка є необ’єктивною і маніпулятивною. Так, за даними незалежних опитувань, 48 тис. російських сімей стверджують, що їхніх доходів не вистачає, аби забезпечити фізіологічний мінімум споживання продуктів (6772 рублів на людину) і сплатити комунальні послуги, податки, проценти за кредитами тощо. 

За даними всеросійського центру вивчення громадської думки, через скорочення доходів кожен третій росіянин почав істотно економити на їжі та менше купувати якісні й дорогі продукти. Натомість цього року злетіли продажі такої дешевої продукції сумнівної якості як локшини швидкого приготування (на кожного жителя рф цього року припало понад 14 проданих пакунків локшини, або понад 2 млрд штук загалом). 33% жителів рф скоротили також витрати на послуги перукарів, салонів краси та придбання імпортних ліків.

Крім того, як визнає росстат, в їх статистиці не враховані доходи найбагатших росіян. За даними швейцарського банку Credit Suisse, 1% населення рф володіє 60% всіх національних багатств, включно з фінансовими активами і банківськими вкладами, і їхній добробут безперервно зростає.

З урахуванням цього виходить, що фактичні витрати менше 13545 руб. спостерігаються у 29,3 млн, або 20,2% росіян. А якщо вважати межею бідності споживання продуктів на суму менш ніж 6772 руб., то в цю зону потрапляють 34 млн (23,4%) росіян. Схожа ситуація спостерігається і з підрахунком доходів росіян. Щоб штучно зменшити рівень бідності, до нього в рф тепер вносять навіть те, що люди вирощують на своїх присадибних ділянках.

☝️ Цікаво, що 2021 року росстат спробував застосувати західну методику підрахунку рівня бідності, яка суттєво відрізняється від російської. Наприклад, в США вартість мінімального продуктового набору множать не на 2, а на 3, що більше відповідає дійсності.  Але з’ясувалося, що такий підхід призводить до істотного збільшення в рф кількості бідних – нижче порога бідності залишаються 65 млн (45%) росіян. Тому в 2022 році росстат був змушений повернутися до старої методики.

У песимістичних прогнозах експертів Міжнародного валютного фонду на 2023 рік – падіння валового внутрішнього продукту (на 3,4%), значне підвищення рівня інфляції (на 7,5-12%), вартості продуктів, палива, комунальних платежів, проїзду в транспорті, пасажирських перельотів, і це на тлі збільшення майже вдвічі видатків на армію та силовиків і реального зменшення соціальної підтримки. Через падіння доходів від експорту нафти та збільшення витрат на війну в Україні, дефіцит федерального бюджету росії у 2022 р. становив рекордні 56 млрд доларів. Дефіцит держбюджету 2023 року прогнозується кремлем на рівні 2% від ВВП, але, як зазначає агентство Bloomberg, цей прогноз є маніпулятивним, адже заснований на ціні на нафту в 70 доларів за барель, якої наразі ніхто росії не платить. 

Тобто в ситуації, коли росія стала світовим лідером соціальної несправедливості, де бідні стають ще біднішими, а багаті – багатшими, кількість бідних буде тільки збільшуватися і приховати це маніпуляціями росстату буде все складніше.

❗️Незважаючи на запевнення влади, протягом року війни в Україні якість життя для більшості росіян суттєво погіршилась. Падіння життєвого рівня на тлі оголошеної путіним у вересні часткової мобілізації є прихованим каталізатором громадянської непокори, яка рано чи пізно вибухне і «знесе» кремлівський режим.  

Працівники Центру протидії дезінформації підготували лонгрід на тему: Наскільки реальний розпад російської імперії? Детальніше – за посиланням: https://cpd.gov.ua/main/naskilky-realnyj-rozpad-rosijskoyi-imperiyi/

  • 17 Березня, 2023

Коментарі закриті.

Pin It on Pinterest