Головна | Статті | Спроби росії створити антизахідну коаліцію

Спроби росії створити антизахідну коаліцію

Спроби росії створити антизахідну коаліцію

#ЦПД_аналізує заяву спікера російської держдуми про створення нового геополітичного союзу спільно з Китаєм, Індією, Індонезією, Бразилією, Туреччиною, Мексикою та Іраном.

В росії вважають, що зможуть створити альтернативу «великій сімці» G7 – міжнародному клубу урядів семи високорозвинених країн світу – США, Японія, Німеччина, Британія, Франція, Італія та Канада. У 1997 році до країн G7 приєдналася росія, тож їх почали називати “велика вісімка” G8. Але в 2014 році росію звідти вигнали за незаконну анексію Криму та початок війни проти України. 

Заява спікера рф володіна напередодні дня росії подавалася російською пропагандою нібито як доконаний факт, та плани рф створити аналог G20, до якого запросять і африканські держави та країни Південної Америки з невисоким рівнем життя.

Проте навряд чи зазначені ним країни згодні з такою ініціативою спікера держдуми країни, яка потерпає від міжнародних санкцій. З огляду на товарообіг цих країн із США та ЄС, альтернативні геополітичні союзи, щоб підкреслити економічну та об’єднавчу велич росії, є сумнівними. Зокрема, Бразилія, Китай, Мексика, Індія тривалий час запрошуються на зустрічі G7 і розглядаються як потенційні партнери.

Також слід зауважити, що з днем росії путіна привітали лише 10 держав: Північна Корея, Білорусь, Туркменістан, Арменія, Азербайджан, Киргизстан, Кувейт, ОАЕ, Саудівська Аравія, Нікарагуа. Потенційних партнерів коаліції російської «Ж8» серед них немає.

На початку року МВФ оприлюднив звіт щодо об’ємів ВВП країн в 2021 році, динаміці його зростання та прогнозним значенням в 2022 та 2023 роках. Розвиненість економіки визначається рівнем ВВП. Згідно даним МВФ, до початку російського вторгнення в Україну рейтинг 10 найпотужніших економік світу склав:

1.    США  – $22,9 трлн

2.    Китай – $16,9 трлн

3.    Японія – $5,1 трлн

4.    Німеччина – $4,2 трлн

5.    Великобританія – $3,1 трлн

6.    Індія – $2,9 трлн

7.    Франція – $2,9 трлн

8.    Італія – $2,1 трлн

9.    Канада – $2 трлн

10.    Південна Корея – $1,8 трлн

11.    Росія – $1,6 трлн

12.    Бразилія – $1,6 трлн

Мексика з ВВП $1,3 трлн посідає 15 місце, Індонезія з $1,2 трлн на 16 місці, Іран з $1,1 трлн на 17, а Туреччина посідає 21 місце з ВВП $0,8 трлн.

Якщо чесно перерахувати зазначені вище дані МВФ, то сумарний ВВП потенційної «Ж8» складатиме $27,4 трлн, а у країн G7 – $42,3 трлн. Втім, спікер російської держдуми вирішив порахувати сумарне ВВП за паритетом купівельної спроможності, тобто з урахуванням рівня цін в економіці країни та купівельної спроможності валюти. І в нього вийшло, що «нова вісімка» випереджає «стару»  на майже 10 трлн доларів, або ж 24,4%

Також варто врахувати, що пропагандисти маніпулюють цифрами від 2021 року, ще до запровадження санкцій проти росії. За прогнозами МВФ, вже в поточному році за паритетом купівельної спроможності росія поступиться, зокрема, Індонезії.

Таким чином, маніпулятивна заява про новий російський геополітичний союз першочергово  спрямована на російське населення та є рефлексією на аналогічну ініціативу Бориса Джонсона щодо регіонального оборонного союзу Британії, Польщі, України та прибалтійських країн. 

❗Отже, ідея об’єднання із країнами, які не підтримали антиросійські санкції, є геополітичними комплексами еліт російської недоімперії, щоб заявляти про власну велич не має ні політичного, ні економічного об’єктивного підгрунтя. Її слід розглядати як черговий обман пропагандистів у контексті наративу “за десять років будемо жити краще – треба потерпіти”.

  • 17 Червня, 2022

Коментарі закриті.

Pin It on Pinterest