Головна | Статті | Які «темники» пропаганди зараз просуває кремль

Які «темники» пропаганди зараз просуває кремль

Які «темники» пропаганди зараз просуває кремль

На зомбування мешканців країни-агресора та проросійських колаборантів в Україні роспропаганді надаються величезні кошти. Адміністрація президента рф на постійній основі поширює т.зв. темники, де нав’язує медіа потрібні теми та дискусії, що обов’язково треба проговорити в ефірах та тг-каналах. 

У такий спосіб російська пропаганда намагається перевести фокус уваги з проблем  «спеціальної військової операції» на виправдання невдач окупантів на фронті в Україні.

❓На що зараз спрямовані зусилля всіх російських ідеологів та які наративи містять «темники» для поширення рашистськими ЗМІ та їх підконтрольними соціальними мережами?

❗️Перше: спроба розсварити Україну із сусідами-партнерами традиційно посідає важливе місце в наративах російської пропаганди. Ситуація 15 листопада, коли під час масштабних ракетних атак росії в Польщі від падіння ракети в прикордонному селі Пшеводув загинули дві людини, стала «подарунком» для російської пропаганди. Хоча розслідування того, чи була це російська ракета, чи це був результат роботи української системи ППО, досі триває, російська пропаганда акцентувала увагу на начебто умисному обстрілі українськими ЗС польської території. 

Але чергова спроба посварити дружні народи виявилася невдалою. Польська влада, опозиція та суспільство визнали, що навіть якщо буде доведено, що це українська ракета ППО влучила в польське селище, відповідальність за трагедію несе росія як терористична держава-агресор, яка напала на Україну.

🔶Як показали результати опитування United Surveys у Польщі, більшість поляків (70,3%) підтвердили, що українсько-польські відносини після інциденту не зміняться. 

🔻Також безрезультатною стала спроба росіян вбити клин в українсько-молдовські відносини. На шантаж «Газпрому» зменшити постачання російського газу через безпідставне звинувачення України у крадіжці призначеного Молдові газу з газопроводу «Дружба», відповів міністр інфраструктури Молдови Андрій Спіну. Він запевнив, що весь російський газ доходить до Молдови, тому звинувачення «Газпрому» в «осіданні» в Україні «молдовського» газу є  безпідставними. Міністр зазначив, що Молдова використовує українські ПСГ для накопичення запасів газу. В свою чергу, український «Нафтогаз» довів, що з початку вересня Молдова розпочала запроваджувати віртуальний реверс на точках підключення з Україною. При цьому передача всіх обсягів газу для Молдови підтверджена документально.

❗️Друге: щоб відвести гнів путіна від себе, командування армії рф у всіх бідах «спецоперації» звинувачує російських військових, які здаються в полон українським захисникам. Також протягом останнього тижня росія активно поширювала в соцмережах відео сумнівного походження про страту «вагнерівця» нужина та відео, на якому військовослужбовці ЗС начебто розстрілюють російських військовополонених. За допомогою подібних «доказів» пропаганда намагається навіяти російським солдатам, що в полон їм краще не здаватися.

Зокрема, 18 листопада російські ЗМІ поширили фейк про те, що воїни Збройних сил України нібито розстріляли російських загарбників, які здалися в полон. Насправді, хоча дослідники американського видання The New York Times і підтвердили справжність двох відеозаписів, на яких начебто зафільмовано «розстріл російських військовополонених», обставини цих подій були зовсім іншими, ніж їх намагалась подати російська пропаганда. Насправді у ситуації із полоненими загарбниками українські військові діяли в межах самооборони – окупантів було вбито після того, як під час здачі в полон один із росіян несподівано відкрив по воїнах ЗСУ вогонь на ураження. Тобто військові рф не збиралися мирно здаватися в полон, а ошукали українських військових, які їм повірили. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що українські правоохоронні органи та експерти вивчають походження та автентичність відео, однак уже зараз можна стверджувати, що росіяни на відео влаштували фіктивну здачу в полон, що є воєнним злочином. Як вважає експертка з кримінального переслідування воєнних злочинів з Утрехтського університету Іва Вукушич, дії окупанта, який відкрив вогонь, можна вважати симуляцією здачі в полон або некомбатантного статусу задля того, щоб обдурити українців і згідно з Женевськими конвенціями, може вважатися воєнним злочином. Характерно, що інцидент, який на відео, ймовірно, відбувся 12 листопада, однак російські пропагандисти почали розкручувати його лише пару днів тому, оскільки до цього «популярністю» в росії користувалася інша новина – як росіяни страчують власного громадянина Нужина.

 ✅ В подібному маніпулятивному стилі російською пропагандою коментується поширене 12 листопада на пов’язаному з ПВК «Вагнер» Telegram-каналі GREY ZONE відео начебто страти «вагнерівцями» кувалдою по голові завербованого російського в’язня Є.Нужина, який раніше здався в полон ЗСУ. Вбивство у публікації подається як «покарання зрадника», а власник ПВК «Вагнер» є.пригожин вранці 13 листопада назвав ролик «чудовою режисерською роботою». Утім, вже незабаром російська пропаганда перетворила історію зі стратою Нужина у привід для звинувачення української сторони в тому, що Київ «не забезпечив безпеку» полоненого при обміні і видав його вагнерівцям. Достовірність відео залишається під сумнівом, росія просуває фейк, що Нужина нібито в Україні викрали російські спецслужби та вивезли на підконтрольну росії територію.

Меседж таких інформаційних «вкидів» для російського військового зрозумілий – продовжуй воювати за путінську ідею «денацифікації» України, в іншому разі тебе або уб’ють ЗСУ під час здачі в полон, або, у разі зради, уб’ють свої, або у разі добровільної здачі в полон – на 10 років сядеш у в’язницю. Проте подібні маніпулятивні інформаційні «вкиди» жодним чином не  вирішують проблему зі здачею військових рф у полон, а лише додатково їх деморалізують.

❗️Третє: після наймасовішого ракетного удару по українській енергетиці 15 листопада та блекаутів по всій території країни російська пропаганда почала активно створювати у Telegram-каналах картинку невдоволення та стимулювала людей виходити на протести. В Одесі у місцевому проросійському пабліку почали десятками публікувати звернення нібито обурених мешканців, де прослідковувалося нав’язування хибної ідеї, що Одеса – російське місто, де потрібно перемогти фашизм, а «киевляне» і «львовяне» – абсолютно чужий народ, який не шкода. 

🔻Російський Telegram-канал, де публікують методички для російських інформаційних атак, поширював фейки про продаж української електроенергії за кордон та «мультик» із закликом не оплачувати платіжки. 

🔸Пропагандистська активність, спрямована на розгойдування ситуації всередині суспільства, вилилась в перекриття доріг в місті вночі 18 листопада. Поширення інформації про протести призвело до того, що жителі інших регіонів висловлювали узагальнене упереджене ставлення до всіх одеситів, які нібито не можуть зрозуміти, що в Україні триває війна. Згодом «картинки» з протестами використали для російських пропагандистських каналів, створюючи умови для розбрату та протестів.

❗️Четверте: не перестають бути актуальними для російських «темників» і фабрикування фейкових новин про утиснення вимушених переселенців в Європі, нестачу Західної зброї для ЗСУ, протести в Європі проти її надання Україні та загальну втомленість Західних лідерів від українських проблем.

🔸Судячи з напрямків агресивної пропаганди, розгорнутої в інформаційному просторі, кремлівські методички справно відпрацьовуються. Прокремлівська пропаганда за допомогою різних маніпуляцій впевнено, навіть без натяку на нейтральність, продовжує «прасувати уми» своїх громадян, намагаючись відтягнути неминучу поразку путінського режиму.

🔷Аналітики Центру протидії дезінформації при РНБО підготували лонгрід на тему «Хто змагається за головне крісло кремля?» Детальніше – за посиланням: https://cpd.gov.ua/main/hto-zmagayetsya-za-golovne-krislo-rf/

  • 25 Листопада, 2022

Коментарі закриті.

Pin It on Pinterest